RAJ ZA TURISTE SRUŠIO SE PREKO NOĆI

Nekada jedna od najznačajnijih farmi, sa 350 rasnih konja, grca u dugovima. Jedan čuvar i gladni konji – sumorna je slika neuspelih privatizacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RAJ ZA TURISTE SRUŠIO SE PREKO NOĆI: 

 

Ergela na Borikama na kolenima

 

R. MILOVIĆ | 19. mart 2018.

 

Nekada jedna od najznačajnijih farmi, sa 350 rasnih konja, grca u dugovima. Jedan čuvar i gladni konji – sumorna je slika neuspelih privatizacija

 

NEKADA državno, pa vojno, a potom vlasništvo svojevremeno čuvenog poljoprivrednog dobra “Agrokombinat”, danas životari s manjim delom u privatnom vlasništvu Zora Šljivića iz Mokrog kod Pala, a većim delom u posedu jedne mikrokreditne banke iz Banjaluke. U štalama arapskih i bosanskih-brdskih konja, preostala su samo 53 neuhranjena grla, a nekada ih je bilo preko 350.

 

– Brinem o konjima, a mesečnu platu dobijam od Zorana Šljivića. Bilo bi mi mnogo lakše da zbog bankarske hipoteke nije zatvoren hotel “Borike” sa pet trokrevetnih i devet dvokrevetnih soba, restoranom sa 100 sedišta i drugim pratećim prostorijama, za čije renoviranje je utrošeno preko 200.000 maraka. Imali smo i školu jahanja, vožnju kočijama i zimskim saonicama, a Zoran je nabavio i jednog bizona, vuka, srne i jelene, 300 koza i 200 ovaca, pa “viseće šetalište” za decu u borovoj šumi u čijem središtu se nalazi hotel. Taj mali raj za turiste srušio se preko noći, pa smo sada tu samo ja i 53 konja – kaže, za “Novosti”, čuvar ergele Bojan Kačar.

 

Ergela je preživela dva svetska rata i minuli ratni sukob, a hoće li i ovu 120. godišnjicu postojanja, ostaje da se vidi.

 

– Preživeće bar ovo što je preostalo u mom je vlasništvu. Za ostalo mogu da kažem da me prevario prethodni vlasnik Mladen Stojanović iz Banjaluke, zbog čeka sada bankari od mene traže 3.000.000 maraka koje nemam – kaže, za “Novosti, Zoran Šljivić. – Osim toga isplatio sam Stojanovićev dug od 41.000 maraka za plate radnicima, uveo centralno grejanje u hotel, platio 37.000 zaostalog duga za hranu za konje, i još 40.000 KM za navodno pokrivanje štale, da bi me onda sačekali bankari i “srušili kulu od karata”.

 

Prema Šljivićevim rečima, uspeo je jedino da sačuva rasu. Doveo je iz Zagreba eminentnog veterinarskog stručnjaka koji je uzeo nalaze krvi i “umatičio grla” kako bi se sačuvala arapska i ukrštena brdska – bosanska rasa, zbog koje je pre 120 godina i oformljena ova ergela na Borikama.

 

– Očekujem da će za konje sa Borika biti zainteresovani u Ministarstvu policije koje namerava da oformi brigadu sa jahaćim konjima. Sve drugo prevazilazi moje trenutne mogućnosti – dodaje Pljivić. – Da je bilo odgovornosti, danas bi “Borike” bile raj za turiste, baš kako sam ja zamislio gradeći sportske terene za pripreme vrhunskih sportista.

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/republika_srpska/aktuelno.655.html:717455-RAJ-ZA-TURISTE-SRUSIO-SE-PREKO-NOCI-Ergela-na-Borikama-na-kolenima

 

Komentariši