Kako živi Žepa ovih hladnih dana

Zahvaljujući ovom Žepljaku, put je nekako prohodan. Pamtit će narod Žepe dva svoja dobrotvora, Envera Štitkovca Žutog, čovjeka koji je sagradio put do ovog mjesta, i Muhameda Tabakovića, koji sve te puteve od vlastitih sredstava sam održava svojim mašinama. 

 

 

 

NA LICU MJESTA Put nekako prohodan

 

Kako živi Žepa ovih hladnih dana:

Sankama i bikovima izlaze u svijet

 

Bikovi su pouzdaniji od bilo kakvog traktora, kaže Hamdija Hadrović

 

Autor: E. TRAKO

13.01.2019 19:00

 

Zahvaljujući ovom Žepljaku, put je nekako prohodan. Pamtit će narod Žepe dva svoja dobrotvora, Envera Štitkovca Žutog, čovjeka koji je sagradio put do ovog mjesta, i Muhameda Tabakovića, koji sve te puteve od vlastitih sredstava sam održava svojim mašinama. 

 

Jači od konja 

Snijeg koji danima pada premašio je visinu od jednog metra. Put je uzak i dva automobila ne mogu se mimoići. Sreća je što niko nema prevelikih zdravstvenih problema, jer je pitanje koliko bi trebalo Hitnoj pomoći da dođe do Žepe.

Jučer smo posjetili ovo mjesto i povratnike, koji su navikli na duge i teške zime. Ćamila Kačevića, Hamdiju Hadrovića i njegovog sina Emina zatekli smo dok su bikovima prebacivali sijeno u Ćamilovu štalu.

Bikovi su u vlasništvu Hadrovića. Pomalo zaboravljeni način prijevoza koji je bosanski seljak decenijama koristio. Korišteni su i za obrađivanje zemlje i oranje, jer su mirniji i, vrli znalci će reći, jači su od konja.

– Ovo je najbolje prijevozno sredstvo kada padne snijeg, nema tog traktora ni bilo čega što može izvući teret. Bikovi su najpouzdaniji – kaže Hadrović.

Domaćin Ćamil Kačević penziju je zaradio u Sarajevu, ali se vratio u svoju rodnu Žepu da na miru dočeka starost. S ponosom nam pokazuje drvene sanke koje je napravio svojom rukom i bez kojih zimi nema života.

– Nisam mogao više živjeti u gradu, vratio sam se u Žepu. Imam tri krave, žena i ja sve radimo. Bavimo se poljoprivredom, prodajemo mliječne proizvode – priča nam.

 

Emin Hadrović pokazuje sanke koje mu je napravio babo.

 

– Brze su kao metak – kaže Emin i ode niz cestu.

 

U Žepi sada živi oko 80 ljudi. Edin Šljivar je imam u ovom mjestu. S njim razgovaramo na pola puta između Han-Pijeska i Žepe.

– Uvijek su ovdje zime bile duge i teške, ali imamo mi svog dobrotvora Muhameda Tabakovića, koji nam je omogućio da ne budemo odsječeni od svijeta. Ovdje se, uglavnom, živi od poljoprivrede, sada se nema šta raditi – kazao je efendija Šljivar.

Na izlazu iz Žepe srećemo penzionere Ajšu i Ramu Kačevića.

 

Nova mećava

 

– Omladina odlazi, mora, a mi stariji nemamo potrebu da idemo. Samo neka je zdravlja. Nije ovo najveći snijeg koji pamtimo – kažu supružnici Kačević.

Žepu smo napustili dok se s Drine spremala nova mećava.

Snijeg srušio stablo preko ceste, put satima bio blokiran

Pejzaž Žepe ukrašavaju brojna stabla. Jedno od njih je, zbog težine snijega, palo preko ceste. Put je skoro tri sata bio blokiran. Nismo se uspjeli izvući sinoć do duboko u mrak.

 

Avaz

 

 

 

Komentariši