Perković traži 13.000 KM odštete

Billedresultat for sud bih

Saša Perković, koji je pravosnažno oslobođen optužbe za ratni zločin počinjen u Rogatici, tužio je državu zbog više od 800 dana provedenih pod mjerama zabrane, sa zahtjevom da mu se na ime nematerijalne štete isplati iznos od 13.000 konvertibilnih maraka (KM).

 

 

 

 

 

Perković traži 13.000 KM odštete

Autor: Haris RovčaninDatum: 22.01.2019

 

Saša Perković, koji je pravosnažno oslobođen optužbe za ratni zločin počinjen u Rogatici, tužio je državu zbog više od 800 dana provedenih pod mjerama zabrane, sa zahtjevom da mu se na ime nematerijalne štete isplati iznos od 13.000 konvertibilnih maraka (KM).

Pored naknade štete, kako je rečeno na pripremnom ročištu, Perković je tužbeni zahtjev podnio i zbog pretrpljene duševne boli.

Safija Kreštalica iz Pravobranilaštva BiH je tražila da se Perkovićev tužbeni zahtjev odbije uz obrazloženje da se u ovom slučaju “ne može govoriti o protivpravnosti”.

“Mjere zabrane su bile nužne da bi se pravilno i zakonito vodio postupak, a što je u službi vladavine prava. Tužena strana smatra da mjere same po sebi ne predstavljaju osnov za naknadu nematerijalne štete. Prema Zakonu o krivičnom postupku, osnov za takvu naknadu je lišenje slobode, pritvor, dok mjere zabrane kao takve nisu”, kazala je Kreštalica, koja je osporila i visinu tužbenog zahtjeva.

Advokatica Zorana Čarkić, koja zastupa Perkovića, naglasila je kako je neupitno postojanje štete na tužiteljevoj strani zbog dugog ograničenja kretanja i napuštanja mjesta boravka te ostalih mjera zabrane pod kojima je bio.

“Tužba je rezultat stanja u kojem se tužilac nalazio za vrijeme trajanja neopravdanog krivičnog postupka, što je kod tužitelja uticalo na sve oblike psihičkog preživljavanja”, istakla je Čarkić, koja je stav Pravobranilaštva ocijenila paušalnim i neosnovanim.

Predložila je da se u toku postupka po ovoj tužbi kao dokazi provedu rješenja Suda BiH, zapisnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), presude kojima je Perković oslobođen krivnje, ali i dokazi o njegovoj ranijoj nekažnjavanosti i radu u Domu zdravlja, te saslušanje svjedoka i vještaka neuropsihijatra.

Čarkić je na kraju ročišta spomenula da je spremna na nagodbu o sudskom poravnanju, te bi u tom slučaju tužbeni zahtjev precizirala na 11.000 KM, uz obrazloženje da postoje pravosnažne presude za osobe koje su bile optužene s Perkovićem, a nekima od njih je šteta isplaćena nagodbom.

Kreštalica je dodala da će ovaj prijedlog iznijeti na Kolegiju Pravobranilaštva, koji će donijeti odluku o nagodbi.

Perković je pravosnažnom presudom, skupa s još sedam osoba, oslobođen krivnje da su u septembru 1992. u rogatičkom selu Karačići strijeljali i zapalili 20 Bošnjaka. Tužilaštvo je tvrdilo da je bio pripadnik Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Nastavak postupka po Perkovićevoj tužbi je 2. aprila, a stranke su obavezane da obavijeste Sud ukoliko dođe do nagodbe.

 

 

 

Komentariši