Bračni par Zimić uzgaja više od hiljadu vrsta kaktusa

Na svijetu postoji više od sedam hiljada vrsta kaktusa, a značajan dio toga nalazi se kod bračnog para Zimić iz Tuzle koji su kolekcionari. Kuća porodice Zimić postala je premalena za sve vrste kaktusa koje su uzgojili. Ali, oni nastavljaju i pripremaju se za nove sajmove i promociju ove popularne biljke. 

 

 

 

 

Bračni par Zimić iz Tuzle uzgaja više od hiljadu vrsta kaktusa 

 

Na svijetu postoji više od sedam hiljada vrsta kaktusa, a značajan dio toga nalazi se kod bračnog para Zimić iz Tuzle koji su kolekcionari. 

Kuća porodice Zimić postala je premalena za sve vrste kaktusa koje su uzgojili. Ali, oni nastavljaju i pripremaju se za nove sajmove i promociju ove popularne biljke. 

Kaktuse u svoj dom donose iz zemalja regije, ali i cijele Evrope. Na sajmovima, putem interneta, a njihovim poznanicima – poklon za ove ljude nije teško pogoditi. Kolekcionari kažu da cijene biljku zbog njenog izgleda, neobične ljepote i fantastičnog cvjetića. “Određene vrste kaktusa svoje cvjetiće zadrže jedan do dva mjeseca”, rekao je za N1 Omer Zimić. 

Oni koji sakupljaju kaktuse često kažu da su ove sukulentne biljke izuzetno lijepe te da ih krasi i lijep miris. Kaktusi su biljke koje zahtijevaju pažnju i trud, a tome svjedoči i Nermina Zimić. “Mi znamo po pet dana, da unosimo i sklanjamo, u jesen ili proljeće. Tako da dok se promijeni zemlja, dok još nešto obavimo prođe proljeće. Dolazi ljeto, tu malo odmorimo, pa opet dok se okrenemo ide zima…”, rekla je Nermina. 

Ono što je zanimljivo da se kaktusi mogu koristiti i u medicinske svrhe. Prave se razne kreme, te su dobri kod nekih ORL problema. “Pomažu u određenim zdrastvenim problemima. Kada su neke upale vezane za uho, grlo, nos, naš narod to koristi na adekvatan način koristi”, dodao je Omer. 

Opširnije pogledajte u video prilogu autorice Nataše Tadić dopisnice N1 televizije iz Tuzle. 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=59&v=zUIMVqeq60k

 

Komentariši