Nana Aziza Karić posti i klanja i u 104. godini

Rođena je u selu Sočice kod Rogatice gdje je živjela do 20. godine kada se udala. S mužem je bila u braku 67 godina i kaže da je bila vrlo sretna s njim. Posti i klanja od svoje šeste godine. Dolazi iz porodice okrenute vjeri, pa je za nju ramazan poseban mjesec. Nana Aziza Karić koja živi na Sedreniku u Sarajevu…

 

 

 

Nana Aziza Karić posti i klanja i u 104. godini:

Vjera me drži u životu

 

Nana Aziza Karić koja živi na Sedreniku u Sarajevu posti i ovaj mjesec ramazana uprkos tome što ima 104. godine. Život je nije mazio, radila je fizičke poslove i odgojila sedmero djece od kojih je četvero izgubila. U životu je, kaže, drži vjera.
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić obišao je nanu Azizu i ove godine za ramazan, a ona kaže kako je često posjeti. Posebno voli ramazan jer joj tada češće dolaze članovi njene porodice, prijatelji i dobri ljudi.

Rođena je u selu Sočice kod Rogatice gdje je živjela do 20. godine kada se udala. S mužem je bila u braku 67 godina i kaže da je bila vrlo sretna s njim. Njena najmlađa kćerka koja je 1961. godište kaže kako je babo oslijepio nakon moždanog udara i nakon operacije vidio je samo oko pet posto. 

“Pazila sam ga i gledala pa valjda mi Allah dao dobro sve”, rekla je Aziza.

Dobrog je zdravlja. Kaže ne čuje dobro, a od starosti je bole koste. Od ove godine teže se kreće, pa većinu vremena provodi u krevetu i učenju Kur’ana. Za života se naradila.

“Uvijek sam radila svašta. Tkala, plela, vezla, heklala, držala krave i ovce, bavila se poljoprivredom i radila sve što je trebalo za dvije osobe te odgojila sedmero djece”, kaže nana.

Posti i klanja od svoje šeste godine. Dolazi iz porodice okrenute vjeri, pa je za nju ramazan poseban mjesec.

“I danas to održavam hvala Bogu. Mije mi ni malo teško postiti. Kćerka mi donese iftar i jelo kada ne postim i inače jedem pomalo dva puta, ujutro i navečer”, kazala je Aziza držeći tespih u rukama.

Tokom dana pazi je žena, a svaki dan u posjetu joj dođe kćerka Dina. Za majku kaže da je uvijek bila blaga, a da su porodica i učenje bili njen život.

“Majka je veliki vjernik i nakon gubitka četiri sina spas i utjehu je nalazila u njoj. Pamet je odlično služi. Htjela sam joj zabraniti da posti zbog godina, ali je ona rekla ‘Nemoj mi braniti, barem dok sam živa i mogu da to radim jer to me drži”, kazala je Dina.

Načelnik Hadžibajrić uručio joj je korpu s prehrambenim aritklima, poklon i novac, a ona ga je dočekala s osmijehom.

“Već drugu godinu zaredom obilazimo osobe starije od 100 godina s područja naše općine. Aziza ima brata koji ima blizu 100 godina i njega ćemo posjetiti. To je jedna skromna gesta kada su u pitanju ljudi u dubokoj starosti. Posebno je zanimljivo i čudno da je Aziza žena koja nije dementna ni senilna te pamti sve što joj se desilo kako prije 100 godina tako i jučer. Kada sam s njom razgovarao rekla je da je samo vjera i Kur’an drže”, kazao je Hadžibajrić.

Nana Aziza živi u kući na Sedreniku u kojoj je sve uređeno u starom stilu koji odiše toplinom i ljubavlju, baš kakva je i ona osoba.

Komentariši