Obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka Rogatice

U organizaciji Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba „Suza“ danas je obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka Rogatice. Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na lokacijama Sjemeč I i II, “Dizdareva njiva”, “Krive strane I”, “Seljani” i “Borike-Kazani“, odata je počast ubijenim Bošnjacima.

 

 

 

 

Obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka Rogatice

 

U organizaciji Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba „Suza“ danas je obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka Rogatice.

 

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na lokacijama Sjemeč I i II, “Dizdareva njiva”, “Krive strane I”, “Seljani” i “Borike-Kazani“, odata je počast ubijenim Bošnjacima.

 

Prema podacima udruženja, tokom agresije na BiH u ovom gradu je ubijeno oko 1.500 Bošnjaka, uglavnom civila.

 

Fatima Kerla već 27 godina traga za posmrtnim ostacima oca i tri brata.

 

„Tražimo ih od 1992. godine. Oni su odvedeni ujutro iz kuće i od tada im se gubi svaki trag. Majka mi je pričala da su na Borike odvedeni a kasnije u logor Sušica i nikad ništa ne znamo ni gdje su ni šta su. Mi znamo kako nam je“ – kaže Fatima.

 

U Rogatičkim grobnicama Mevzeta Omanović pronašla je oca i amidže ali još uvijek traga za bratom Omerom.

 

„ I njih su odveli iz kuće, ali mog brata i dalje nema“ – kaže Mevzeta.

 

Majda Ćurevac predsjednica Udruženja porodica nestalih „Suza“ naglašava da se za posmrnim ostacima većine ubijenih i dalje traga.

 

„Mi danas polažemo 344 buketa svijeća za toliko ekshumiranih i identificiranih žrtava iz masovnih grobnica, ne uključujući pojedinačne. Dakle nismo pronašli ni pola nestalih. Obilazimo deset od ukupno 22 masovne grobnice, a podignuto je samo nekoliko optužnica i dvije-tri osobr su optužene. Duboko smo razočarani radom tužilaštva, SIPA-e  i to je sistem za gašenje“ – kaže Ćurevac.

 

Uz odavanje počasti žrtvama na lokacijama masovnih grobnica, u gradskoj, Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici pred njihove duše proučen je tevhid, poklonjena zajednička hatma te proučen jasin i dova.

 

 

VIDEO:

DNEVNIK RTV BPK 19.06.2019.

PRILOG IDEO OD 1:00 DO 4:00

 

https://rtvbpk.ba/2019/06/19/dnevnik-rtv-bpk-19-06-2019/

 

 

 

Komentariši