Marš mira krenuo iz Žepe

Billedresultat for Marš mira krenuo iz Žepe, najmlađi učesnik Mustafa iz Sarajeva

Stotinjak učesnika tradicionalnog Marša mira jutros je sa Borak brda u Žepi krenulo ka Potočarima gdje će 11. jula prisustvovati kolektivnoj dženazi žrtvama genocida u Srebrenici.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marš mira krenuo iz Žepe, najmlađi učesnik Mustafa iz Sarajeva

 

 

Marš mira krenuo iz Žepe, najmlađi učesnik Mustafa iz Sarajeva

Po uzoru na prethodne, i ove godine učesnici iz različitih krajeva BiH odlučili su da na ovaj način odaju počast žrtvama srebreničkog genocida.

Učesnici će preko planinskih predjela preći oko 60 kilometara putem kojim je 1995. godine u nekadašnju zaštićenu zonu došao određeni broj Srebreničana tražeći spas.

Jedan od najmlađih učesnika je Mustafa Mustafić iz Sarajeva.

“Spremao sam se i mislim da ću izdržati kako bih odao počast stradalim u Srebrenici, to je najmanje što činimo za njih, a ne smijemo zaboraviti”, ističe Mustafa.

Učesnici će preći oko 60 kilometara puta koji je povezivao dvije zaštićene zone u jednom periodu rata. Godine 1995. određeni broj Srebreničana je potražio spas u Žepi koja je nedugo nakon 11. jula i srebreničkog genocida doživjela sličnu sudbinu. Mujesira Hasanović smatra da je ovaj pohod najmanje što se može učiniti za žrtve iz ovog dijela BIH.

“Boli srce zbog onog što su prošli. Drago nam je što smo tu, ali opet kad znamo zašto ovo radimo, boli nas mnogo”, ističe Mujesira Hasanović.

Mostarac Muhedin Jogunović u Maršu mira Žepa – Srebrenica učestvuje od 2008. godine te ističe kako bi upravo ova ruta trebala imati veći značaj prilikom obilježavanja godišnjice genocida.

“Pa ovaj teren nije zahtjevan, uostalom kad su mogli oni preći taj put u ratu, mozemo i mi u miru”, ističe Muhedin.

Učesnici Marša mira Žepa –Srebrenica u Potočare bi trebali stići 11. jula kada će se klanjati dženaza i izvršiti ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida počinjenog 1995. u Srebrenici.

Komentariši