UREĐENJE HAREMA CAREVE DŽAMIJE GODIMILJE

Akciji se odazvao: Kasim Kulovac, Ragib Hodžić, Ahmet Bogilović, Munib Šetić, Osman Hodžić, Idriz Bogilović, Salko Barimac, Huso Hodžić, Sejdo Vatreš, Mušan Kulovac, Emin Hajdarević, Fikret Žiga, Meho Hajdarević, Sabit Hodžić i Nusret Hodžić. Pokošeno je mezarje površine 9.797 m2, uređen jedan broj mezara, očišćena džamija i uređen prostor van Harema džamije gdje se nalazi javna česma, parking i prostor predviđen za veselje nakon završetka aktivnosti povodom Mevluda.

 

 

 

 

UREĐENJE HAREMA CAREVE DŽAMIJE GODIMILJE

 

 

          Povodom organizovanog Mevluda od strane Medžlisa Islamske zajednice Rogatica, na dan 18.8.2019. godine a kao rezultat uspješne saradnje džematlija-građana Godomilja,  dana 4. 08. 2019. godine, pokrenute su aktivnosti na uređenju harema Careve džamije Godimilje. Akciji se odazvao: Kasim Kulovac, Ragib Hodžić, Ahmet Bogilović, Munib Šetić, Osman Hodžić, Idriz Bogilović, Salko Barimac, Huso Hodžić, Sejdo Vatreš, Mušan Kulovac, Emin Hajdarević, Fikret Žiga, Meho Hajdarević, Sabit Hodžić i Nusret Hodžić. Pokošeno je mezarje površine 9.797 m2, uređen jedan broj mezara, očišćena džamija i uređen prostor van Harema džamije gdje se nalazi javna česma, parking i prostor predviđen za veselje nakon završetka aktivnosti povodom Mevluda.

          Pored uređenja harema, usmjerene su  aktivnosti i na uljepšavanju svih ostalih javnih površina  želeći unaprijediti ambijentno okruženje za naše građane i uljepšati harem džamije pred nadolazeće praznike.

          Nakon završetka akcije, nastavljeno je druženje uz zajednički ručak koji je donirao Himzo Žiga, inače poznati donator opremanja prostorije za namaz  Careve džamije Godomilje i donator renoviranja  zajedničkog mezara – turbeta koji je sagrađen od kamena uz sami objekat džamije.

Lijepa Careva džamija Godimilje izgrađena je 1472. godine a na ovom prostoru nalaze se mezeri i stariji od ovog vremena.   Džamija je veličine 19 x 14 metara ozidana kamenom sa debljinom zidova 110 cm a obnovljena i svečano otvorena 2016. godine. Ona je među 5 najstarijih džamija u Bi H i prvi prostor – koridor  sa prostorom Rudo, Višegrad, Čajniče, Goražde, Rogatica, Foča i Tjentište odakle je islam došao u Bosnu i Hercegovinu. 

          Građani ovog područja su pristupili uređenju svojih avlija, obnavljanju javnih česmi, bunareva i pojilišta za stoku i divljač tako da su avlije veoma čiste i uredne kako to dolikuje Bošnjacima.  

          Iz sela Gornje Godomilje potekla je inicijativa da Džematski odbor donese zaključak  o uplati sredstava za one koji nisu u mogućnosti dolaziti na akcije a posebno one koji se nalaze van granica BiH i da Džematski odbor zaključkom reguliše način plaćanja, iznosa sredstava, koja domaćinstva, porodice i stanovništvo obuhvatiti uz transparentno prikazivanje sredstava svima onim koji učestvuju kako u finansiranju održavanja herema, tako i održavanju Careve džamije i plaćanju ostalih troškova. Razgovorom sa građanima došlo se do podataka da su oni zainteresovani za uređenje mezarja jer se u ovom mezarluka nalaze njihovi najmiliji i žele da koliko toliko ravnopravno učestvuju u njegovom održavanju ističući da je ovo pitanje veoma osjetljivo  i da mu treba prilaziti organizovano i ravnopravno bez izostavljanja bilo koga koji izražava želju da učestvuje u ovom projektu.   

                                                

Ragib Hodžić

 

 

 

 

Komentariši