Danas su 24 godine od ubistva Avde Palića, heroja i komandanta Žepe

Danas se navršava 24 godine od ubistva Avde Palića, legendarnog heroja Žepe, pukovnika Armije Republike BiH i glavno komandujućeg odbrane Žepe tokom agresije na našu zemlju.

 

 

 

 

Danas su 24 godine od ubistva Avde Palića, heroja i komandanta Žepe

 

Tužan dan za Bosnu i Hercegovinu. Danas se navršava 24 godine od ubistva Avde Palića, legendarnog heroja Žepe, pukovnika Armije Republike BiH i glavno komandujućeg odbrane Žepe tokom agresije na našu zemlju.

 

Priredio: Almir Sokolović

 

Palić je zarobljen i ubijen nakon pada Žepe 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u novembru 2001., ali nisu bili identificirani do augusta 2009. godine.

Jedan od najvećih heroja naše zemlje rođen u mjestu Krivača kod Žepe. Tokom studija u Sarajevu je upoznao svoju suprugu Esmu iz Žepe. Prije rata živjeli su u Vlasenici, gdje je Avdo bio zaposlen kao nastavnik u lokalnoj srednjoj školi.

Za Bajram 1992., Avdo i Esma su otputovali u Žepu u posjetu rodbini. U međuvremenu Avdin otac Murat je preminuo od srčanog udara, nakon protjeravanja iz Krivače na putu za Srebrenicu.

U vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, Palić je ostao u Žepi te bio jedan od prvih organizatora otporu agresije.

Tokom rata u BiH, Avdo i Esma su se vjenčali i dobili dvije kćerke, Semru i Nejru.

Na pregovorima o evakuaciji civila iz tzv. zaštićene zone Žepa, 27. jula 1995. godine, u ukrajinskom kampu UNPROFOR-a na Bokšanici kod Žepe, zajedno s Palićem, kukavički su zarobljeni i Mehmed Hajrić i Amir Imamović, članovi ratnog Predsjedništva Žepe.

Njihova tijela ranije su identificirana i ukopana u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.

Medij isu kasnije pisali, da je Palić iz Žepe odveden 4. augusta u tajni vojni zatvor u Bijeljini, odakle ga je 5. septembra 1995. godine, po naređenju Glavnog štaba Vojske RS, na razmjenu zarobljenika odveo kapetan Dragomir Pećanac i pripadnik VRS Željko Mijatović.

Upravo se taj datum, 5. septembar smatra danom kada je ubijen, iako lokacija na kojoj se to dogodilo nije poznata.

Prema nalazima posmrtnih ostataka Palića, zaključeno je kako j,e najvjerovatnije, ubijen pucnjem u glavu. Pretpostavlja se da mu je pucano s leđa.

Palićevi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u novembru 2001. godine u Vragolovima kod Rogatice, zajedno sa ostacima još osam žrtava.

Potraga za kostima je trajala 14 godina.

Masovnu grobnicu u Vragolovima 2001. godine otkrio je Jusuf Karahmet, nekoliko mjeseci nakon što se vratio svojoj kući.

Ekshumacija je obavljena 3. novembra iste godine. Ekshumirano je devet kompletnih tijela, a dvije lobanje nađene su nekoliko metara van grobnice.

U Palićevom slučaju uzorak nije bio “genetski dovoljno dobar”, zato je pri prvom podudaranju s uzorcima krvi u ICMP-jevoj bazi pokazana podudarnost s Palićevom sestrom i djecom u svega 22 posto.

Nakon neuspješne DNK analize, Palić je ukopan na mezarja u Visokom, pod oznakom NN. Druga analiza DNK je obavljena u augustu 2009. godine i sa preciznošću od 99,99 posto dokazuje da je riječ o skeletnim ostacima Avde Palića.

 

 

 

Komentariši