Uzimao novac za kampanju od lovaca Rogatice

Billedresultat for lovci u lovu

Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, prije nešto više od mjesec dana, dostavljen je izvještaj protiv Radoslava Ristanovića iz Rogatice zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj ili ovlaštenja i nanio štetu od oko 216. 000 KM lovačkom udruženju u Rogatici.  Pohlepa je kao glad, nema očiju.

 

 

 

SNSD uzimao novac za kampanju od lovaca Rogatice

 

Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, prije nešto više od mjesec dana, dostavljen je izvještaj protiv Radoslava Ristanovića iz Rogatice zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj ili ovlaštenja i nanio štetu od oko 216. 000 KM lovačkom udruženju u Rogatici.  Pohlepa je kao glad, nema očiju.

 

Policijska uprava Istočno Sarajevo protiv Ristanovića je podnijela isvještaj da je, kao odgovorno lice u lovačkom udruženju, od 2012. do 2019. godine, „nezakonito raspolagao novčanim sredstvima udruženja i sebi i drugim osobama pribavio protivpravnu imovinsku korist“, a udruženje oštetio za navedeni iznos.

 

KAKO SU KRALI?

 

Iz zvora bliskih istrazi, saznajemo da je Ristanović, između ostalog, sa žiro računa udruženja oko 20.000 KM prebacio na svoj lični tekući račun, a čak oko 40.000 KM na tekući račun Milene Gladanac, sekretara udruženja. O ovom postoje i čvrsti materijalni dokazi, nalozi za prebacivanje sredstava na kojima nije pisalo ništa od sadržaja uobičajenih za nalog osim „uplata na račun“. Ove isplate-uplate, naravno, nisu pratile ni po zakonu obavezne odluke upravnog odbora.

 

Osim ove najočiglednije i lako dokazive pljačke, jer ju je moguće pratiti kroz finansijsku dokumentaciju, Ristanović je i na razne druge načine uzimao pare od rogatičkih, ali i od sarajevskih i drugih lovaca. Jedan od načina je i taj da im je izdavao članske karte udruženja pod brojevima već postojećih lovaca, protokolisanih i zavedenih u evidencije udruženja. Gotovinu je, dakle, uzimao direktno od novih članova, izdavao im falš članske karte sa ponovljenim brojevima, a pare nigdje nije prikazivao niti knjižio, već ih je uzimao sebi. Bilo kakvoj kontroli ti lovci su mogli pokazati svoje „uredne“ članske karte bez bojazni da prevara bude otkrivena. Odnosno ovaj dio prevare se može rasvijetliti tek kad se ostvari uvid u sve izdate članske knjižice i ustanovi po koliko puta se ponavljaju brojevi pojedinih od njih.

 

Ristanović i Gladančeva su takođe uzimali od lovaca novac za sebe i na razne druge načine, odnosno po svakom osnovu po kome je trebalo da se pare slijevaju na račun lovačkog društva. Najveći dio novca na račun dolazi od godišnjih članarina, tako što oko 300 članova uplaćuje po 160 KM. Upisnina za svakog novoprimljenog člana košta isto toliko, 160 KM.

 

Svaki gostujući lovac obavezan je da za ulazak u lovište uplati po 60 KM. Odstrijel divljači plaća se po važećem cjenovniku društva.

 

Po svakom od ovih osnova spomenuti dvojac uzimao je pare od lovaca obećavajući im da će oni završiti „papirologiju“, a pare su uzimali „na ruke“ i zadržavali za sebe. Sume nisu male, a pljačka je trajala godinama.

 

BOŠNJACIMA UZIMALI PARE, PA IM DAVALI DOZVOLE ZA LOV NA PODRUČJU ROGATICE

 

Jedna od indicija koje su nadležne organe navele da krenu u preispitivanja rada lovačkog udruženja jeste nevjerovatno veliki broj lovaca bošnjačke nacionalnosti u rogatičkim lovištima. On je u velikoj nesrazmjeri sa brojem Bošnjaka koji trenutno živi u Rogatici. To je bilo tako drastično da se, naprimjer, u grupi koja lovi na području Kozića pojavilo više lovaca-Bošnjaka nego Srba. Inače se dozvole za lov izdaju po mjestu prebivališta.

 

Lakše im je bilo uzimati pare od sarajevskih Bošnjaka nego od rogatičkih Srba, manja je bila šansa da se po gradu raspriča o tome.

 

Tako su naoružani lovačkim oružjem oko Rogatice počeli su da krstare brojni Bošnjaci iz Sarajeva, uključujući i nekoliko registrovanih radikalnih islamista.

 

Pored keša „na ruke“ ove Sarajlije Ristanoviću i Gladančevoj uplaćivali su novčane iznose čak i direktno na njihove tekuće račune, ostavivši nepobitne materijalne tragove za organe gonjenja. I tako su pali. Pohlepa je kao glad, nema očiju.

 

GDJE SU PARE?

 

 

Pritisnuta dokazima Milena Gladanac je pokušala da pare koje joj je Ristanović prebacivao sa žiro računa lovačkog udruženja na njen tekući prikaže kao pozajmicu, ali je tokom istrage uspjela da vrati samo 8.000 KM od otuđenih oko 40.000 KM. Ostalo je potrošila. Pare koje su joj uplaćivali Bošnjaci iz Sarajeva nije mogla opravdati ni na koji način.

 

Pečat udruženja nalazio se kod nje, a Ristanovićev potpis je deponovan u banci, tako da im za operativni dio pronevjere nije bio neophodan niko treći. Ako se zanemari da su za zakonite transakcije potrebne odluke organa.

 

što se tiče organa lovačkog udruženja Ristanović je, za sedam godina rukovođenja, samo u nekoliko prvih godina zakazao par skupština, a onda godinama nije održana više ni jedna sjednica. Upravni odbor je zakazivan, ali su na sastanke pozivani isključivo članovi bliski vlastima, dok su se od ostalih krili datumi i vrijeme održavanja.

 

Pored svih nabrojanih pronevjera muljalo se i sa svim ostalim, uključujući i točenje goriva na račun udruženja, a nekoliko lovaca potvrdilo nam je da niko ne zna gdje se trenutno nalazi ni službena lada „niva“.

 

PRODAJU SRNETINU U GORAŽDE I SARAJEVO

Ovakvo kriminalno rukovođenje izazvalo je opšti haosu u lovačkom društvu i lovstvu u Rogatici. Istinski zaljubljenici prirode i lova sve više apstiniraju, jer su zaprepašteni onim što se događa oko njih. Time je stvoren pravi raj za kešolovce i krivolovce. Pojedinci, koji s obzirom da su krivično gonjeni, po zakonu ne bi uopšte ni smjeli posjedovati oružje, postali su najaktivniji članovi lovačkog udruženja „Rogatica“. Love kad hoće, kako hoće i šta hoće, mimo svih zakona, pravila i propisa. Na meti im je najčešće srneća divljač, čije meso po visokim cijenama prodaju restoranima u Goraždu i Sarajevu. 

Rogatički lovci kažu i da si im poznata imena tih restorana i kafana, ali ne smiju da navedu njihove nazive, jer se radi o opasnoj raboti i opasnim ljudima. Kao najpoznatije krivolovce navode nam Brana Bojovića i Danka Marića, te još neke ljude koji uopšte nisu ni registrovani kao lovci, a čija imena su poznata redakciji. Ovo nam otkrivaju isključivo pod uslovom da ni pod kojim okolnostima ne navedemo imena izvora informacija.

Svi krivolovci izuzetno su bliski načelniku opštine Miloradu Jagodiću, on je poznat kao osvetoljubiv čovjek prijeke naravi, i svaki Rogatičanin živi u strahu da mu se šta ne zamjeri, jer bi njegova odmazda bila strašna i nemilosrdna. Od otpuštanja sa posla i isključivanja iz udruženja, do potpunog izopštavanja iz života lokalne zajednice.

KO SU OTIMAČI LOVAČKIH PARA, A KO JE I ŠTA JE U POZADINI NJIHOVOG KRIMINALA?

Radoslav Ristanović je čovjek od velikog povjerenja načelnika opštine Rogatica, predsjednika OO SNSD Rogatica, bivšeg direktora ŠG „Sjemeč“ Milorada Jagodić. Ristanović je zaposlen u tom JP kao lovočuvar, a Jagodić ga je, dok je bio direktor preduzeća, doveo na poziciju predsjednika lovačkog udruženja „Rogatica“. I podržavao u svemu što je radio.

Zauzvrat dio pronevjerenog novca korišten je u predizbornoj kampanji OO SNSD, uključujući i „nivu“ kojom su voženi aktivisti stranke i birači do glasačkih mjesta, te karticu za točenje goriva, koje je sipano i u ostala vozila za potrebe kampanje.

Milena Gladanac je na lokalnim izborima 2016. godine bila kandidat za odbornika SNSD u SO Rogatica. Iz izvora bliskih OO SNSD saznajemo da je dio pokradenih para uložila u ličnu kampanju, a dio u kampanju OO.

Tu su je, tvrdi isti izvor, debelo izvarali, jer su parama koje je ona kriminalom pribavljala finansirali, po Jagodićevom naređenju, druge odborničke kandidate. Oni su dobili odborničke mandate, a Gladančeva nije.

Milenin muž Mićo Gladanac penzioner je rogatičke „elektrodistribucije“, a u jednom od ranijih saziva opštinskog parlamenta i on je bio odbornik SNSD. Stranačkom linijom SNSD djecu je pozapošljavao u ovo javno preduzeće, i to je jedan od razloga zbog kojih Milena Gladanac mora da „drži jezik za zubima“ uprkos činjenici da su nju-prevaranta prevarili rogatički SNSD-ovci. A i danas, tokom istrage, pod prijetnjom da će joj djeca ostati bez posla ako „razveže jezik“, ne smije da kaže ko je bio mozak cijele operacije.

Inače, Jagodić je godinama za svoje kampanje, dvije za poslanika u NSRS i dvije za načelnika opštine, izvlačio iz šG „Sjemeć“ u kome je nezakonito zadržavao direktorsku fotelju sve dotle dok iz nje nije uspio da presjedne u načelničku fotelju. Nakon toga u „Sjemeć“ je za v.d. direktora postavio Mladena Lakića, predsjednika kluba odbornika SNSD u SO Rogatica i potpredsjednika OO SNSD Rogatica, koji je nastavio tamo gdje je on stao.

Sva finansijska dokumentacija u ovom preduzeću se frizira, uključujući i završni račun, po kome je dobit ovog preduzeća po završnom računu 4.500 KM. Iz izvora upućenih u finansije „Sjemeća“ saznajemo da je realna finansijska dubioza ovog javnog preduzeća veća i od jednog miliona KM i da je samo pitanje dana kad će ova činjenica ugledati svjetlo dana.

Prije svega toga Jagodić je bio direktor „Agrokombinata“, uništio je preduzeće vrijedno 46 miliona KM, a zatim ga je sa svojim saučesnicima kupio za nepunih 300 hiljada KM, uglavnom certifikata. Čuvena ergela konja „Borike“ stara 125 godina je likvidirana, a pojedina plemenita grla završila su čak i kod Nasera Orića. I sam Orić je, u izjavi za medije, potvrdio tu činjenicu navodeći da ih je na poklon dobio od „jednog ratnog saborca“.

 

http://is-radio.com/snsd-uzimao-novac-za-kampanju-od-lovaca-rogatice/?pismo=lat

 

 

Komentariši