Enver Žiga – Bosanski brdski konj nije više ekstremno ugrožena pasmina

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Početak godine, kako je naveo, nije mnogo obećavao, jer se na ergeli “Borike” stanje iz dana u dan pogoršavalo, da bi 19. marta ove godine ta poznata i sa stanovišta uzgoja vrlo značajna ergela prestala s radom. – Tog dana zatvorena su vrata svih štala i tamo nije ostao nijedan konj. Zahvaljujući našim naporima uspjeli smo da sačuvamo sve konje bivše ergele

 

 

Bosanski brdski konj nije više ekstremno ugrožena pasmina

 

Bosanski brdski konj i dalje je ugrožena pasmina, ali nije više ekstremno ugrožena, ustvrdio je u razgovoru za Fenu predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja Enver Žiga.

S obzirom na činjenicu da su uzgajivači bosanskog brdskog konja prije pet-šest godina bili u vrlo teškom položaju i da je brojnost pasmine bila daleko ispod minimuma, kada se po međunarodnim kriterijima pasmina briše iz registra (200 konja), Žiga ističe da je svako novo ždrijebe za uzgajivače bio veliki pomak, a svaki novi uzgajivač dokaz da nisu uzalud trošili energiju i sredstva na očuvanju pasmine.

– Upornim i strpljivim radom uz primjenu najstrožijih mjera selekcije ušli smo u 2019. godinu s brojem konja koji je već bio iznad utvrđenog minimuma – kazao je Žiga.

Početak godine, kako je naveo, nije mnogo obećavao, jer se na ergeli “Borike” stanje iz dana u dan pogoršavalo, da bi 19. marta ove godine ta poznata i sa stanovišta uzgoja vrlo značajna ergela prestala s radom.

– Tog dana zatvorena su vrata svih štala i tamo nije ostao nijedan konj. Zahvaljujući našim naporima uspjeli smo da sačuvamo sve konje bivše ergele, a posebno je značajno da su sve rasplodne kobile i dva glavna pastuha linija Miško i Barut otišli na jedno mjesto. Krdo, znači, nije raspršeno, a što je isto tako važno osnovana je nova ergela “Bosnian Mountain Horse” u mjestu Vrtoče između Bosanskog Petrovca i Bihaća. Zahvaljujući Zoranu Radoševiću, Amiru i Azri Bekić svi konji su odmah dobro smješteni, a tokom ljeta imali su dovoljno trave i vode – naglasio je Žiga.

Kada je završena sezona ždrijebljenja, u BiH je dobiveno 25 ždrijebadi, i to 17 ženskih i osam muških.

– Ovako povoljan omjer ne pamte ni najstariji uzgajivači jer se obično rađa 50 posto : 50 posto. Tako smo imali i rekordan broj ždrijebadi i rekordan omjer u korist ženske ždrijebadi. Naše četiri ergele “Žiga”, “Jezero”, “Sava” i “Bosnian Mountain Horse” i nekoliko manjih uzgajivača sada imaju 117 konja bosanske brdske pasmine uzgojenih u čistoj krvi. To je više nego dobra osnova za dalji selektivni uzgoj – istakao je Žiga.

Istovremeno su i uzgajivači bosanskog brdskog konja u drugim državama nastavili uzgoj po planiranom uzgojnom programu tako da sada ima 283 grla što je, kaže on, prije nekoliko godina izgledalo kao nedostižan san.

Od tog broja u BiH ima 117 grla, Sloveniji 70, Hrvatskoj 23, Srbiji 23, Švicarskoj 15, Njemačkoj 25, Holandiji osam i Austriji dva.

– Za uzgoj u svim državama izvan BiH veliku zahvalnost dugujemo predsjedniku Udruženja Antonu Dolinšeku, a zahvalni smo i dr. Matjažu Mesariču, koji nam nesebično pruža svu potrebnu stručnu pomoć – istakao je Žiga.

Komentariši