Malo je lokalnih zajednica koje nisu zadužene

Billedresultat for opstina rogatica

Općine i gradovi u manjem bh. entitetu na dan 30. juna 2019. godine imale su ukupan dug u iznosu od 418,5 miliona maraka.

 

 

 

Malo je lokalnih zajednica koje nisu zadužene

 

Općine i gradovi u manjem bh. entitetu na dan 30. juna 2019. godine imale su ukupan dug u iznosu od 418,5 miliona maraka.

Po podacima iz Programa ekonomskih reformi RS-a za period 2020-2022. godine, ljetos je spoljni dug jedinica lokalne samouprave iznosio 113,2 miliona KM, dok je unutrašnji dug bio 305,3 miliona maraka.

 

Ljubiša Ćosić, načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo, kaže da oni ne spadaju u red naročito zaduženih lokalnih zajednica.

– Podatak o dugovanjima lokalnih zajednica govori sam za sebe. Svakako da najveći dio tog duga otpada na velike lokalne zajednice, odnosno gradove. Mislim da je malo lokalnih zajednica koje uopšte nisu zadužene – naveo je Ćosić, koji je i predsjednik Saveza općina i gradova u RS-u.

Prema njegovim riječima, uglavnom nisu zadužene one lokalne zajednice koje imaju prihode po osnovu, recimo, rente za korištenje vodnih resursa, eksploataciju uglja i slično.

– Najugroženije su petnaestak do 20 lokalnih zajednica koje nemaju dovoljno prihoda po osnovu PDV-a. Moram naglasiti da su lokalne zajednice, u nedostatku vlastitih izvora finansiranja za realizaciju bitnih projekata u svojim sredinama, prinuđene da se zadužuju i onda jednostavno to zaduženje potom i vraćaju – kazao je Ćosić.

 

Općina Kostajnica ranije je spominjana kao jedna od najzaduženijih lokalnih zajednica u RS-u, a u toj općini kažu da najveći dug trenutno imaju prema Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS.

– U pregovorima smo s njima da reprogramiramo dugove. Trenutno taj dug iznosi oko tri miliona maraka – rekao je za Drago Bundalo, načelnik Kostajnice.

 

Dug lokalnih zajednica u RS-u je u proteklim godinama rastao, o čemu svjedoče ranije objavljene informacije po kojima je na kraju 2010. godine ukupna zaduženost opština i gradova u Srpskoj iznosila 290,4 miliona maraka.

 

Po podacima iz Programa ekonomskih reformi RS-a za period 2020-2022. godine, stanje javnog duga RS na dan 30. juna prošle godine iznosilo je 4.140,1 milion maraka, što je 37,3 posto procijenjenog BDP-a za tu godinu.

 

Kako se dodaje, stanje ukupnog duga RS iznosilo je ljetos 5.349,8 miliona maraka.

 

– Čine ga dug RS-a u iznosu od 3.538,7 miliona KM, dug jedinica lokalne samouprave u iznosu od 418,5 miliona maraka, dug fondova socijalne sigurnosti u iznosu od 183 miliona KM, te dug javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke RS-a u iznosu od 1.209,7 miliona KM – navedeno je u ovom dokumentu.

Komentariši