Podžić: Na cilju suze su mi same potekle

Uspješna saradnja sa Softić i Džindom - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Maraton, dug 42,195 kilometara, završio je u vremenu 4:26:47. Svaki metar prešao je s Džindom i Softić, a učestvovalo je oko 650 maratonaca, od čega su dvojica bila u kolicima. – Ulazak u cilj je bio baš emotivan. Srce da pukne, suze su same krenule – kaže Podžić.

 

 

USPJESI Iako u kolicima, Podžić učestvovao u svom prvom maratonu

 

Podžić: Na cilju suze su mi same potekle

 

 

Mirza Podžić, 39-godišnjak koji je od 2000. godine u invalidskim kolicima, za vikend je učestvovao u svom prvom maratonu koji je održan u Splitu. Na maraton ga je prijavio drug Sanin Džindo, s kojim je trčao polumaratone u Sarajevu i Splitu.

 

Jak tempo

Aktivno se pripremao tri mjeseca. Pravio je pauze dok je zrak bio zagađen, ali to vrijeme je provodio u teretani dižući tegove. Za „Avaz“ je rekao da ni dana nije gubio.

– S grupom „Trčanje i to“ koju vodi Nudžejma Softić trenirao sam u Vilsonovom šetalištu. Baš smo imali dobar i jak tempo. Kada sam krenuo u Split, mislio sam da sam spreman. Međutim, kada sam stao na polaznu tačku, uhvatila me užasna trema. Srce mi je lupalo kao ludo. Imao sam 107 otkucaja u minuti – priča nam Podžić.

Kaže da je fizički bio spreman, ali da nije ni slutio da psihički neće biti pripremljen.

– Tri minute prije starta pustili su muziku. Čuo se Dino Dvornik i njegova pjesma „Ništa kontra Splita“. Kada sam krenuo, otišlo je sve. Gurao sam kolica kako sam znao. sigurno 80 posto staze sam gurao, a Džindo mi je pomagao uzbrdo. Baš smo uhodan tim, što on kaže, „diplomirali smo trčanje, kako uletiti u krivinu, uzbrdo nizbrdo…“

 

Srce da pukne

Maraton, dug 42,195 kilometara, završio je u vremenu 4:26:47. Svaki metar prešao je s Džindom i Softić, a učestvovalo je oko 650 maratonaca, od čega su dvojica bila u kolicima.

– Ulazak u cilj je bio baš emotivan. Srce da pukne, suze su same krenule – kaže Podžić.

 

Nema više spazama

Kolica je promijenio prije dvije godine. Sada su mu koljena uzdignutija i zahvaljujući treninzima, nema spazama kao prije.

– Puno bolje se osjećam. Kako sam promijenio kolica, puno sam brži jer sada vozim ova na tri točka – pojasnio je on.

Komentariši