Kako do austrijskog popisa domacinstava iz 1880

File:Wien 01 Minoritenplatz g.jpg

Prevod popisa iz 1850. napreduje po planu. Pismenost popisivaca u onom periodu nije izgleda bila na najvisem nivou. Plus cinjenica da se neke stvari mogu prevoditi na razlicite nacine. Ipak napreduje, rijesi se jedan dio. Iz iskustva znam da je daleko lakse kad se ima austrijski popis domacinstava iz 1880, jer poredjenjem mnoge stvari postaju jasnije. Bilo je nekoliko obracanja, pa za one koji zele dalje istrazivati, da objasnim ukratko proceduru i troslkove.

 

 

Kako do austrijskog popisa domacinstava iz 1880

 

Prevod popisa iz 1850. napreduje po planu. Pismenost popisivaca u onom periodu nije izgleda bila na najvisem nivou. Plus cinjenica da se neke stvari mogu prevoditi na razlicite nacine. Ipak napreduje, rijesi se jedan dio.

Iz iskustva znam da je daleko lakse kad se ima austrijski popis domacinstava iz 1880, jer poredjenjem mnoge stvari postaju jasnije. Bilo je nekoliko obracanja, pa za one koji zele dalje istrazivati, da objasnim ukratko proceduru i troslkove.

Prvo se mora skinuti austrijski popis iz 1879. godine jer najbolje odgovara. Rogaticki kotar je na stranama 19-23. Odmah da kazem da je za sela lakse nego za Rogaticu iz razloga sto je svih oko 400 kuca u Rogatici kao jedno popisamno mjesto, pa je vise posla na skeniranju i naravno skuplje. Kad se na jednoj stranici nadje dzemat u kome je selo za koje setrazi onda se moraju navesti cetiri stvari, region (Sarajevo), kotar (Rogatica), dzemat i naziv sela. Traziti samo jendo prezime u selu ne treba ni pokusavati.

Moze im se pisati na adresu ka@oesta.gv.at na njemackom i engleskom ali je najbolje navesti ove cetiri stvari kako pise na vrhu stranice popisa u nazivu rubrike. I navesti popis domacinstava oko 1880. godine gdje su navedena imena i prezimena domacina i kucni brojevi.

Sve to ne ide tako brzo i nije garancija da cete uspjeti. U potpisu obavezno navesti adresu na koju ce vam poslati CD sa trazenim dokumentima.

Kad zaprime mail, nakon nekog vremena odgovaraju mailom i kazu ima toliko i toliko stranica, jeste li zainteresovani da to uradimo. Na potvrdan odgovor salju fakturu, ali ne tako brzo. Kad se iznos na fakturi plati i kad im lova legne, onda oni salju CD. Svi koj epoznajem nisu uspjeli. Zavisi dosta od toga koji referent u Becu to radi. Jenog su uputili na arhiv u Sarajevu, drugom zamijenili Donju i Gornju Pracu, trecem poslali citav skup sela pa ispada preskupo.

Cijena se sastoji od cijene skeniranja po stranici, izrada CD-a i postanski troskovi slanja,

Skeniranje A3 format do 20 stran akosta 7 eura, CD kosta 7 eura i plus troskovi slanja.

Mnogo srece onima koji pokusaju i dosta strpljenja jer ne ide brzo

Komentariši