TUŽI, NE MOŽEŠ MI NIŠTA

Predložena uredba sa zakonskom snagom: Zatvor za kršenje samoizolacije

Bosanskohercegovačkom pravosuđu nedostupno je mnoštvo optuženih za ratne zločine počinjene tokom agresije na BiH. Među nedostupnim su uglavnom bivši oficiri Vojske Republike Srpske, policijski komandiri ili pripadnici kriznih štabova i većina ih se nalazi u Srbiji. I Rajko Kušić je nedostupan. Mladen Vasiljević bio je načelnik SJB Rogatica. I njega optužnica tereti da je učestvovao 

 

 

TUŽI, NE MOŽEŠ MI NIŠTA

 

Piše: Izet PERVIZ

Na posljednjoj sjednici Visokog sudačkog i tužiteljskog vijeća BiH objavljeno je kako je oko trideset posto osoba koje Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine tereti za ratni zločin nedostupno domaćem pravosuđu. Isto to govore i podaci na internetskoj stranici Suda BiH, u kojem su trenutno potvrđene 132 optužnice i ti su predmeti u različitim fazama. Daljim uvidom u rubriku “Predmeti u toku” postaje jasno da je od ukupnog broja potvrđenih optužnica za ratne zločine njih 48 u fazi mirovanja jer su optuženi nedostupni. Na tim optužnicama nalaze se 52 osobe. Od toga je 32 bivša pripadnika Vojske Republike Srpske, MUP-a ili pak pripadnika struktura civilne vlasti Republike Srpske, najviše oficira, policijskih komandira ili članova općinskih kriznih štabova. Dodajmo ovome još pet nedostupnih bivših pripadnika VRS-a optuženih za ratne zločine na drugim sudovima u BiH te jednog na Županijskom sudu u Zagrebu.

 

I Rajko Kušić je nedostupan. On je optužen da je, kao komandant TO Srpske opštine Rogatica, kasnije komandant Rogatičke brigade i Prve podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a, istovremeno u funkciji člana Kriznog štaba SO Rogatica i Opštinskog odbora SDS-a, organizirao nezakonito zatvaranje nesrpskog civilnog stanovništva, te da je direktno rukovodio napadima na civilno stanovništvo koje je ubijano, zatvarano u zatočeničke objekte, odvođeno na prisilne radove i nasilne nestanke.

Mladen Vasiljević bio je načelnik SJB Rogatica. I njega optužnica tereti da je učestvovao u progonu civilnog stanovništva, i to ubistvima, prisilnim nestancima i nezakonitom zatvaranju. “Nesrpsko stanovništvo je bilo zatvoreno u objekte Srednjoškolskog centra ‘Veljko Vlahović’ i fabriku slada ‘Rasadnik – Sladara’, koje je Vasiljević obilazio i ispitivao zatočenike. Žrtve su premlaćivane, odvođene na prisilne radove, žene i djevojke silovane, a stariji muškarci, djeca i žene prisilno su preseljavani s područja opštine. Imovina nesrpskog stanovništva je pljačkana i uništavana u velikim razmjerama”, navodi se u optužnici protiv člana rogatičkog Kriznog štaba koji ima i srbijansko državljanstvo.

 

cijeli tekst na stranici:

https://stav.ba/tuzi-ne-mozes-mi-nista/

 

 

 

Komentariši