Miris ramazanskih lepina širo se rogatičkim mahalama

Miris ramazanskih lepina širo se rogatičkim mahalama

Ramazanske lepine povezuju generacije, vjere i nacije, jer ih vole skoro svi. Za lepine koje su se pekle u Rogatici možemo komotno reći da su “rogatičke” jer svaki grad ima neku specifičnost svojih lepina.

Ispred rogatičkih pekara uoči iftara mnogobrojni Rogatičani čekali su na svoj komad ukusnog tijesta kako bi upotpunili ramazansku sofru.

Tako je i bilo ispred rogatičkih pekara nadaleko poznatih po ukusnim lepinama i to kod Galib Kukavica na Tabhanama, Kikić Sulejmena u Gračanici, Sulje Zeca na Holuču, pa kod Albanca koji je imao pekaru u kući Mustafe Vrane a.r. pa u državnoj prodavnici hljeba na Čaršiji…..

Za postače, ali i sve druge građane, lepine su nešto posebno u mjesecu Ramazanu, a njihov miris uvlačio se u rogatičke mahale…

Mnogi se pitaju u čemu je tajna ramazanskih lepina, a recept za njihovo spremanje je zapravo veoma jednostavan. – Nema nekog posebnog trika prilikom pravljenja lepina, potpuno su istog sastava kao i sve one što proizvedemo tokom godine. Brašno, hladna voda, so, malo šećera, kvasca je sve što vam treba je da se napravi ramazanska lepina. Razlika je jedino u tome što se tokom Ramazana posipaju ćurukotom što im daje poseban miris i ukus.

Komentariši