Tobdžija Bećir

Bećir Lihić bio je mujezin u Arnautovića džamiji, a u vrijeme ramazana bio je zadužen da paljenjem iz topa označi početak iftara u Rogatici. To je bilo nekad bir vaktile prije II svejtskog rata. Inače je Bećir živio na Ćanovcu (na Navijalima).Top se nalazio ……

Tobdžija Bećir

Bećir Lihić bio je mujezin u Arnautovića džamiji, a u vrijeme ramazana bio je zadužen da paljenjem iz topa označi početak iftara u Rogatici. To je bilo nekad bir vaktile prije II svejtskog rata. Inače je Bećir živio na Ćanovcu (na Navijalima).

Top se nalazio na mjestu gdje se kasnije palila prvomajska vatra ispod Ljuna.

Tobdžija Bećir je ustaljenim ritmom dolazio na mjesto 20 minuta prije iftara kako bi obavio sve pripreme i provjere, a mi djeca smo to sve znatiželjno posmatrali.

Kada bi topovska cijev, barutno punjenje, fitilji i upaljači bili spremni, on bi gledao na svoj veker i čekao da kazaljke dođu na svoje mjesto, a zatim bi se čuo prasak, zablještio bi svjetleći plamen i vinuo bi se topovski dim na nebu iznad Rogatice.

Istovremeno sa praskom topa palili bi se kandilji i čuli bi se ezani sa rogatičkih džamija čime bi se označavao početak iftarana na radost rogatičkih postača.

Pucnji iz ramazanskog topa koji je označavao početak iftara je imala svoju tradiciju u Rogatici ali je ova tradicija pucanja topova u svim gradovima pa tako i u Rogatici utihla krajem Drugog svjetskog rata.

U nekim gradovima ova tradicija je obnovljena, tako da ovu tradiciju možemo vidjeti i čuti u Sarajevu, Počitelju, Mostaru, Travniku, Tuzli, Velikoj Kladuši, Zenici, Goraždu i u mnogim drugim gradovima u BiH.

autor Alija F.

Komentariši