Počelo suđenje za napad na Kozadre

Suđenje Miletu Ujiću počelo je čitanjem optužnice koja ga tereti za napad na rogatičko selo Kozadre i ubistva, prisilno preseljenje, zatvaranje i druga djela nad mještanima bošnjačke nacionalnosti.

 

 

 

 

SUĐENJE

Ujić Mile: Počelo suđenje za napad na Kozadre

 

Marija Taušan11. juna 2020.

 

Suđenje Miletu Ujiću počelo je čitanjem optužnice koja ga tereti za napad na rogatičko selo Kozadre i ubistva, prisilno preseljenje, zatvaranje i druga djela nad mještanima bošnjačke nacionalnosti.

 

Ujić je optužen da je u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sistematskog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija iz Srbije, učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva.

 

U optužnici se navodi da je Ujić 2. avgusta 1992. komandovao grupom od 50 pripadnika Gučevske čete u napadu na Kozadre, gdje je bilo mještana sela Rakitnica i Dobrašina.

 

U napadu je ranjeno više civila, uključujući i maloljetne osobe, a potom su muškarcima povezane ruke, te su sa ženama i djecom odvedeni u pravcu sela Dobrašina, dok su vojnici zapaljivim mecima zapalili nekoliko kuća.

 

Bošnjačko stanovništvo je, prema optužnici, nezakonito zatvoreno u jednu kuću, gdje je sutradan došao Ujić i ranjene uputio na liječenje.

 

Dodaje se da su, nakon dva do tri dana, žene i djeca odvezeni u Rogaticu, a potom u Hrešu kod Sarajeva. Navodi se da je osam muškaraca odvedeno i ubijeno, a njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani 1998. godine.

 

Kako je kazao tužilac Dževad Muratbegović, Ujić je optužen kao saizvršilac, što se odnosi na njegovo prisustvo na licu mjesta i komandovanje.

 

Muratbegović je najavio saslušanje oko 50 svjedoka, dva vještaka i ulaganje 120 materijalnih dokaza.

 

Rekao je da će o ulozi Ujića govoriti očevici, njegovi saborci iz Gučevske čete, koji će kazati da je sve vrijeme tog dana bio sa pripadnicima svoje čete i da nije bilo drugih jedinica.

 

U optužnici se navodi da je Ujić tokom rata obavljao više funkcije, uključujući funkciju člana Kriznog štaba u Rogatici i “de facto” zamjenika komandanta Rogatičke brigade.

 

Saslušanje prvih svjedoka zakazano je za 12. juni.

 

Komentariši