INTERVJU SEMIR KERLA – Mi smo se već plasirali u kvalifikacije za Ligu prvaka

semir_kerla.jpg - Semir Kerla za Sport1: Proveo sam šest prelijepih godina u Željezničaru

Fudbalsko prvenstvo Litvanije počelo je prije tri sedmice, a bh. internacionalac nam je objasnio kako je klub funkcionisao u prethodnom periodu.

 

 

INTERVJU SEMIR KERLA – Mi smo se već plasirali u kvalifikacije za Ligu prvaka

 

 

Fudbalsko prvenstvo Litvanije počelo je prije tri sedmice, a bh. internacionalac nam je objasnio kako je klub funkcionisao u prethodnom periodu.

– Kao i većina klubova, klub je nastojao da funckioniše sa smanjenjem plata svim uposlenicima, s tim da će povrat sredstva biti izvršen kada se situacija smiri, kazao je Semir Kerla na početku razgovora za Sport1.

Veliki izazov koji je pandemija globalnog virusa proizvela su i ekipni treninzi klubova. Bh. fudbaler nam je rekao da se treniralo ‘’online’’.

– Bilo je malo drugačije, ali smo imali velike koristi od toga. Imali smo takvu vrstu treninga. Naravno, uz program koji smo dobili iz kluba, istakao je Kerla.

Također, gorostasni stoper nam je kazao kako je protekli period proveo u Bosni i Hercegovini i da je trenirao u prirodi.

– Bio sam u karantinu zbog toga što zatvaranje utiče na čitav mentalni sistem. Nastojao sam da ne čitam vijesti o pomenutom virusu, kao i da ne razmišljam o nečemu na šta čovjek ne može uticati, poručio je fudbaler litvanske Suduve.

Fudbal bez navijača je čudno i novo iskustvo za cijeli svijet, a bh. defanzivac je rekao da će se litvansko prvenstvo ipak igrati pred gledaocima.

 Liga se igra na stadionu gdje može biti 300 navijača, a za dvije sedmice bit će mogućnost da dođe više publike na stadione. Uglavnom, radi se na stabilizaciji i promociji sporta, istakao je Kerla, a potom dodao da se polako stvari vraćaju u normalu kada je u pitanju boravak u svlačionicama i samom stadionu. Ipak, kada su u pitanju posjete velikim centrima, maske su obavezne.

Klubovi su prije nastavka prvenstva morali testirati igrače prema uputama UEFA. Defanzivac litvanskog kluba nam je objasnio kako se to odvijalo u njegovom timu.

– Ovdje je testiranje nužno. Međutim, ukoliko neko ima simptome koronavirusa, onda se svakom igraču mjeri temperatura te on ne može pristupiti ekipi, već mora ići na testiranje, a onda u izolaciju, kazao je Kerla.

semir_kerla_suduva.jpg - Semir Kerla za Sport1: Proveo sam šest prelijepih godina u Željezničaru


Kerlina ekipa je trenutno prvoplasirana na tabeli, a on nam je rekao da klub u kojem nastupa, Suduva, svake godine sve više napreduje te je dodao kako unaprijed ništa ne može prognozirati.

– Mi smo se već plasirali u kvalifikacije za Ligu prvaka, jer igramo sezonu tokom cijele godine. Ovu sezonu smo tek počeli, s tim da igramo jedno kolo manje nego što je planirano, istakao je Kerla.

No, nekadašnji fudbaler Željezničara s klubom je ponovo osvojio naslov prvaka Litvanije, a za sjajnu sezonu velikim dijelom je i on sam zaslužan. Osim što je stub odbrane i jedan od najboljih defanzivaca u ekipi, postigao je i nekoliko golova, a na kraju je na osnovu glasova tamošnje javnosti proglašen i za najboljeg fudbalera litvanske lige za 2019. godinu.

– Proglašen sam za najboljeg igrača lige i Kupa Litvanije, hvala Bogu. Sve što bih dalje rekao bilo bi suvišno, istakao je Kerla, a potom dodao da uvijek postoje razgovori o odlasku u neki drugi klub. Međutim, on nastoji biti profesionalan i uživati u fudbalu, bilo gdje da igra.

Premijer liga Bosne i Hercegovine jedna je od rijetkih u Evropi koja nije okončala takmičarsku sezonu. Bivši defanzivac tima s Grbavice je dao svoj komentar na takav rasplet situacije.

– Istinski sportisti vide fudbal kao nešto na čemu se grade temelji u odgoju djeteta i ukoliko on postoji kao forma za zadovoljavanje nečijih interesa, onda gubi smisao, poručio je Kerla.

Za sami kraj razgovora, Kerla je o svom boravku na Grbavici pričao u superlativima.

– Proveo sam šest godina u Željezničaru. Bilo je dosta lijepih stvari. Mi smo bili jedna karakterno-slučajna povezana grupa koja je sve osvojila praznih džepova, a punog srca, kazao je na kraju razgovora Semir Kerla za Sport1.

IMG_20170408_213918 (1).jpg - Semir Kerla za Sport1: Proveo sam šest prelijepih godina u Željezničaru


Odlazak u Kazahstan

Rođen je 26. septembra 1987. godine u Sarajevu, a u ovom gradu je počeo fudbalsku karijeri. Igrao je u sarajevskom Željezničaru. S Grbavice odlazi u grčki Panserraikos, a nakon tamošnje kratke epizode prešao je u MSK Žilina, da bi se potom 1. februara ponovo vratio u Željezničar, gdje je boravio dvije godine, kada je u ljeto 2014. otišao u Litvaniju i potpisao ugovor sa Žalgirisom.

U sezoni 2015/2016. odlazi u kazahstanski Irysh, a onda je sljedeće godine opet uslijedio povratak na Grbavicu, da bi prije tri godine potpisao za litvansku Suduvu, gdje se fantastično uklopio u ekipu i postao nezamjenjiva karika u odbrani.

 

https://sport1.oslobodjenje.ba/premijer-liga-bih/bivsi-fudbaler-zeljeznicara-o-vremenu-provedenom-na-grbavici-osvojili-smo-sve-praznih-dzepova-a-punog-srca/192309

 

Komentariši