Promocija dokumentarnog filma „Oficir, a veliki džentlmen“

fNakon premijere filma uručene su zahvalnice Udruženja „Haber“ za nesebičnu podršku u realizaciji dokumentarnog filma „Oficir, a veliki džentlmen“. Zahvalnice su, između ostalih, uručene načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću,  Veliji Katici, Hajrudinu Grabovici …….

 

 

 

 

Promocija dokumentarnog filma „Oficir, a veliki džentlmen“

Sinoć je u Domu mladih na Skenderiji održana promocija dokumentarnog filma „Oficir, a veliki džentlmen“ koji govori o životnom djelu Mustafe Hajrulahovića Talijana.

 

Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti „Haber“ već nekoliko godina snima dokumentarne filmove koji prezentiraju mnoštvo nepoznatih činjenica i detalja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, a sve vrijeme Općina Centar je pružala finansijsku podršku ovom udruženju. Općina Centar je i generalni pokrovitelj dokumentarnog filma „Oficir, a veliki džentlmen“. 

 

U ime Općine Centar promociji su prisustvovali načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić, vijećnici Velija Katica i Dževad Topić, te predsjednik Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja Dževad Jusić.

Dokumentarni film snimljen je u organizaciji Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti BiH „Haber“, a predsjednik Udruženja Omer Edo Hadrović u svom obraćanju prisutnima zahvalio se svima koji su podržali realizaciju projekta. 

Načelnik Ajnadžić je istakao da Općina Centar svesrdno podržava sve aktivnosti koje imaju za cilj da se istina o ratnim dešavanjima spasi od zaborava, ali i da se budućim generacijama rat nikada ne ponovi. 

-Bila mi je čast, veliko zadovoljstvo, a i ponos da mi Mustafa Hajrulahović Talijan bude komandant, ali prije svega  čast da poznajem tog velikog čovjeka. Čudo je šta su uradili pripadnici Prvog korpusa Armije RBiH, a sve prognoze stranih vojnih stručnjaka su bile da će Sarajevo pasti. Borci, Armija RBiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova, patriote ove zemlje su pokazali da to nije moguće. Kaže jedna stara latinska izreka da sve što nije zapisano kao da se nije dogodilo, zbog toga čestitam svima onima koji zapisuju, koji snimaju živu riječ, a pozivam one koji ne znaju puno o odbrani države BiH da uče činjenice. Ako nemamo dobru historiju i dobre historičare, to znači da postoji šansa da zalutamo. Pretpostavka za stvaranje naše historije je sve ovo što zapisujemo, snimamo i ostavljamo generacijama koje dolaze poslije nas. Želimo da žive u blagostanju i da nikada više ne vode ratove, nego da svoju zemlju izgrađuju, privredno uzdižu, do punopravnog članstva u NATO i Europsku uniju, poručio je Ajnadžić. 

Nakon premijere filma uručene su zahvalnice Udruženja „Haber“ za nesebičnu podršku u realizaciji dokumentarnog filma „Oficir, a veliki džentlmen“. Zahvalnice su, između ostalih, uručene načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću,  Veliji Katici, Hajrudinu Grabovici …….

 

Komentariši