Kurtćehajić poslao poruku glasačima pred izbore

Kurtćehajić pisao Inzku: Suspendujte Milorada Dodika

“Vi znate za koga ste glasali prethodnih puta. Zamolio bih vas da se upitate da li su oni za koje ste glasali ispunili vaša očekivanja. Ako jesu glasajte ponovo za njih jer to je prirodno, ali ako nisu kaznite ih tako što ćete svoj glas dati drugim političkim opcijama.

 

 

 

IZBORI 2020

 

Kurtćehajić poslao poruku glasačima pred izbore    

 

Suad Kurtćehajić, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i član Predsjedništva Stranke za BiH obraća se glasačima povodom nedjeljnih općinskih izbora, a njegovu poruku u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Vi znate za koga ste glasali prethodnih puta. Zamolio bih vas da se upitate da li su oni za koje ste glasali ispunili vaša očekivanja. Ako jesu glasajte ponovo za njih jer to je prirodno, ali ako nisu kaznite ih tako što ćete svoj glas dati drugim političkim opcijama.

Bajden je pobijedio Trampa u utrci za Predsjednika SAD-a samo zato

što je dobio nekoliko republikanskih uporišta među njima i Arizonu gdje demokrati osim Klintona nisu dobili svoj glas od 1948. Republikanci su svojim izborom demokrate Bajdena kaznili Trampa jer nije ispunio njihova očekivanja.

Ili kako se u Velikoj Britaniji smjenjuju dvije glavne političke stranke konzervativci i laburisti. Na taj način što simpatizeri jedne od te dvije stranke nezadovoljni sveukupnim djelovanjem te stranke u izbornom periodu u kojoj su na vlasti svoj glas daju protivničkoj stranci u nadi da će ona ispuniti njihova očekivanja.

Zaključak je da vaš glas treba biti nagrada za političku stranku koja je ispunila vaša očekivanja ili kazna istoj toj stranci tako što ćete glasati za drugu vama najbližu opciju.

Što se tiče Stranke za BiH ona je uvijek bila državotvorna stranka i pored ostalog zalagala se i za ukidanje entiteta. U tom pogledu uvijek je ukazivala na osporivost RS. Možda u određenim periodima nije imala adekvatno razumijevanje pravnih mehanizama koje stoje u pogledu osporavanja RS.

-U zadnih nekoliko godina stalno smo ukazivali da je RS osporiva zbog presuđenog genocida 26. februara 2007. godine od strane najvećeg suda na našoj planeti a to je Stalni sud pravde sa sjedištem u Hagu osnovan od strane UN još davne 1945. godine. I to je ključni pravni osnov ukidanja RS. Mi stojimo na stanovištu da genocid ne može biti nagrađen a upravo je to učinjeno Dejtonskim sporazumom koji je parafiran u Dejtonu 21. novembra a potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu.

-Također smo više puta isticali da je još lakše osporiti naziv RS pred Sudom za ljudska prava u Strazburgu. Jer ne može entitet u kojem su tri naroda ravnopravna nositi naziv po jednom narodu.

-Također smo se zalagali da se dosljedno primijeni odredba o dodatnim nadležnostima sadržana u čl. 5 stav. 3 čijom bi se primenom BiH mogla učiniti mnogo više integrisanijom i funkcionalnijom državom nego što je sada.

-Pitanje Sutorine kao našeg drugog i mnogo važnijeg izlaza na more i njenog povratka BiH je aktualno i dan danas iako su naši politički predstavnici u najvećem broju to prepustili Crnoj Gori ratifikacijom u novembru 2015. godine. Razlog osporavanja danas jeste u tome što je državna Komisija BiH pojedine sesije na kojima su se utvrđivale granice sa Crnom Gorom utvrđivala bez kvoruma što je osnov poništenja međunarodnog ugovora o granici sa Crnom Gorom i njegovog ponovnog preispitivanja.

Zašto nismo uspjeli da ove ideje pretvorimo u stvarnost nalazi se u činjenici da to ne možemo uraditi ako na državnoj razini Stranka za BiH ne zauzme značajne poluge vlasti. Jer mi nismo odlučivali na mjestima gdje se o tome odlučivalo ili moglo odlučivati.

U tome nam dragi građani koji imate pravo glasa možete pomoći. Neće se ovi problemi koje sam nabrojao riješiti vašim glasanjem za naše kandidate jer se ovdje radi o općinskim izborima ali vašom podrškom možete već sad Stranku za BiH učiniti mnogo jačom kako bi se pripremila za veliki povratak na političku scenu za dvije godine kad budu opći izbori.

Ako dobro pročitate državotvorne ideje o kojima smo govorili zadnjih nekoliko godina i stavite na vagu sa druge strane sve druge političke opcije koje djeluju u BiH i njihove državotvorne ideje onda vam mogu reći da tas Stranke za BiH preteže nad svim drugim opcijama.

Ali dragi građani izbor je na vama. Mi se nadamo da ćete cijeniti naše ideje koje imaju uporište u pravu i izraz su ozbiljnog rada i analiza koje stoje iza toga i pomoći nam svojim glasovima da kao stranka ojačamo i da našu prelijepu državu integišemo i čim prije uvedemo u NATO i Evropsku Uniju”, kazao je Kurtćehajić.

 

 

Komentariši