Ujić: Otac ostao na livadi s odvojenim muškarcima

Kako je rekla, vojska je odvojila sedam muškaraca, među kojima je bio i njen otac. Kazala je da su im žicom vezali ruke na leđima. “Muškarci su bili poredani na livadi. Tako su ostali”, rekla je S-7, dodavši da je bilo dosta vojnika, prema njenoj procjeni, između 30 i 50.

 

 

SUĐENJE

Ujić: Otac ostao na livadi s odvojenim muškarcima

 

Zaštićena svjedokinja S-7 je kazala da je do 2. avgusta 1992. bila u selu Rakitnica, odakle je pobjegla s drugim mještanima zbog napada. Navela je da su stigli do sela Kozadre, gdje su takođe napadnuti.

Kako je rekla, vojska je odvojila sedam muškaraca, među kojima je bio i njen otac. Kazala je da su im žicom vezali ruke na leđima.

“Muškarci su bili poredani na livadi. Tako su ostali”, rekla je S-7, dodavši da je bilo dosta vojnika, prema njenoj procjeni, između 30 i 50.

Vojnici su, kako je kazala, sproveli žene i djecu u selo Dobrašina, odakle su prebačeni u Rogaticu, a potom na Hrešu.

Svjedokinja je rekla da je čula da su muškarci ubijeni. Navela je da je 1998. godine bila ekshumacija i da je po odjeći identifikovala oca.

Ona je svjedočila na suđenju Miletu Ujiću, kojeg optužnica tereti da je 2. avgusta 1992. godine komandovao grupom od 50 pripadnika Gučevske čete u napadu na Kozadre. Optužen je za ubistva, ranjavanja, prisilno preseljenje, zatvaranja i druga djela nad licima bošnjačke nacionalnosti.

Odbrana je tražila da svjedokinju S-7 naknadno ispita, jer je, prema riječima Dejana Bogdanovića, njen iskaz iz istrage od prošle godine znatno kraći u odnosu na današnje svjedočenje. On je naveo da, iako njeno svjedočenje nije inkriminišuće za Ujića, prigovara jer se ovakve stvari ponavljaju.

Tužilac Dževad Muratbegović je kazao da su u optužnici navedena četiri iskaza svjedokinje, od kojih su neki pod drugim prezimenom. Branilac je ostao pri tvrdnji da ima samo jedan iskaz, što je, prema tužiocu, propust Odbrane.

Vijeće je odbilo prijedlog za naknadno saslušanje, napominjući da je ranije rečeno da Optužba i Odbrana riješe pitanje preuzimanja dokaza.

Na suđenju je saslušana i Aiša Turčalo, koja je kazala da je 31. jula 1992. napustila Rakitnicu i da je s drugima stigla u jednu kuću u Kozadrama.

Prema njenim riječima, rano ujutru začula se pucnjava i granatiranje. Dok su pokušavali da napuste kuću, kako je ispričala, ranjena je u glavu. Ona je navela da je jedan čovjek previo i da su pobjegli u šumu.

Obje svjedokinja su rekle da ne poznaju optuženog Ujića.

https://detektor.ba/2021/01/20/ujic-otac-ostao-na-livadi-s-odvojenim-muskarcima/

 

 

Komentariši