Spars u finalu ABA 2 lige

I danas Sparsi imaju košarkaške bisere u svom omladinskom pogonu, za koje se čulo ili sigurno hoće. Dva Filipa , Ružičić i Jović, Malik Skalonjić, Amsal Kadrić, Sanjin Hodžić, Amel Karić, Emin Pešto, Mirza Begović, Aleksa Cincar, Vuk Vukadin samo su neki od vanserijskih talenata a možda baš debituju u ABA ligi i ostvare svoje košarkaške snove.

 

 

Košarkaši Sparsa plasirali su se u finale ABA 2 lige nakon što su danas u Morači savladali Podgoricu rezultatom 74:59.

 

Imaju priliku u Sarajevo “dovesti” Crvenu Zvezdu , Partizan, Cibonu, Budućnost, Mornar, Cedevita Olimpiju …..

Osnivač i predsjednik kluba Nihad Selimović pokrenuo je priču , za koju zna cijela Europa.

Sjajni uspjesi mladih i talentovanih igrača nisu prošli nezapaženo, pa su o Sparsima i njihovim uspjesima obavještavali veliki europski mediji.

Ne tako davno , tačnije 2013 godine na kvalifikacionom turniru Eurolige u Rimu mlade nade Sparsa predovođeni Nedimom Buzom koji i danas igra za matični klub osvojili su prvo mjesto i čekirali kartu na završnicu juniorske Eurolige u London.

Svake godine barem dvije omladinske selekcije Sparsa su prvaci BiH.

Kroz ovaj klub stasali su mnogi reprezentativci Bosne i Hercegovine , ali i drugih zemalja.

Adin Vrabac, Nedim Buza, Edin Atić, Amar Gegić, Sani Čampara, Tarik Biberović, Đoko Šalić, Aleksej Nikolič, Kenan Kamenjaš samo su neki od igrača koji su svoja imena izgradili i Sparsima.

I danas Sparsi imaju košarkaške bisere u svom omladinskom pogonu, za koje se čulo ili sigurno hoće.

Dva Filipa , Ružičić i Jović, Malik Skalonjić, Amsal Kadrić, Sanjin Hodžić, Amel Karić, Emin Pešto, Mirza Begović, Aleksa Cincar, Vuk Vukadin samo su neki od vanserijskih talenata a možda baš debituju u ABA ligi i ostvare svoje košarkaške snove.

Također Zinedin Mulić, Valentin Vidović, Harun Zrno, Nikola Micić Filip Jović, i mnogi drugi vrijedno rade pod trenerskim palicama Marka Trbića koji je tu od osnivanja Sparsa i Bilala Kulelije rođenog Zeničanina.

Da se u Sparsima odlično radi sa omladinskim selekcijama dokaz je i košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u kojoj je u zadnjim kvalifikacijama svoj doprinos u velikom uspjehu naše reprezentacije (plasman na Europsko prventstvo kao najbolja reprezentacija u kvalifikacijama) dalo 10-tak reprezentativaca koji su stasali u Sparsima.

Spars će u finalu igrati protiv pobjednika meča između Studentskog Centra i Mladosti Zemun u kojem Centar ima prednost od poena razlike 86:85.

Ako bi se tim iz Zemuna plasirao u finale Sparsi bi zbog ispunjene kvote timova iz Srbije direktno plasirali u ABA ligu, dok bi Mladost sa Borcem iz Čačka razigravala za još jedno mjesto ekipe iz Srbije. U slučaju pobjede Centra, Spars bi se sa njima u finalu borio za novog učesnika ABA lige.

 

Studentski Centar i Mladost svoj drugi meč igraju sutra i Sparsi će ga sa nestrpljenjem očekivati.

 

Dino Hrkić

 

 

Komentariši