Izricanje presude odloženo za dan 5. juli 2021. godine

Izricanje prvostepene presude Božidaru Perišiću i Vinku Zoranoviću za zločine počinjene u Rogatici koje je bilo zakazano za početak juna, odgođeno je za 5. juli jer su članovi Vijeća bili odsutni, rečeno je na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

 

 

Božidaru Perišiću zvanom Boban i Vinku Zoranoviću zvanom Joja

Izricanje presude odloženo za dan 5. juli 2021. godine

 

“Postupajuće vijeće nije bilo kompletno, s obzirom da su određeni članovi vijeća bili opravdano odsutni, te je iz tog razloga izricanje presude odloženo za dan 5. juli 2021. godine u 09:00 sati”, navedeno je iz Suda BiH.

Njima je prethodno presuda bila zakazana za 7. juni.

Božidaru Perišiću zvanom Boban i Vinku Zoranoviću zvanom Joja se sudi zbog progona civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice – učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

U završnim riječima koje su održane u maju ove godine, Odbrane Perišića i Zoranovića zatražile su da njih dvojica budu oslobođeni optužbi za zločine počinjene na području Rogatice, dok je Tužilaštvo BiH zatražilo da budu osuđeni.

Oslobađajuću presudu za Perišića je Odbrana predložila jer nema dovoljno dokaza u pogledu izvršenja radnji koje su optuženom stavljene na teret.

Zoranovićeva Odbrana smatra da on treba biti oslobođen jer niko od svjedoka ne spominje optuženog, dok Tužilaštvo vjeruje da je dokazalo navode optužnice za zločin protiv čovječnosti potvrđene u januaru 2016. godine.

U završnim riječima, Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazano da je Perišić, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u napadima i ubistvima bošnjačkih civila u Rogatici 1992., kao i premlaćivanju dvojice muškaraca 1993. godine.

Prema Tužilaštvu, nema sumnje da je Zoranović kao inspektor Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Rogatici 1992. godine silovao žene koje su bile zatočene u Crkvenom domu i Srednjoškolskom centru.

Suđenje u ovom predmetu je počelo 25. marta 2016. godine.

Komentariši