Benjamin Kozadra pokrenuo svoj posao u vremenu pandemij

Benjamin Kozadra

Kozadra je pokrenuo kompaniju koja se bavi prodajom, ugradnjom i servisom opreme za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju, koja danas sarađuje s renomiranim međunarodnim proizvođačima.

 

 

Benjamin Kozadra pokrenuo svoj posao u vremenu pandemije, dokazao da može drugačije i bolje

 

Još jedan težak radni dan je iza Benjamina Kozadre, mladog poduzetnika iz Sarajeva, a već se priprema za raspored sutrašnjeg radnog dana tako da jedva pronađe trenutak da ispriča nešto o kompaniji koju je osnovao.

 

Kozadra je pokrenuo kompaniju koja se bavi prodajom, ugradnjom i servisom opreme za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju, koja danas sarađuje s renomiranim međunarodnim proizvođačima.

 

Na početku razgovora Kozadra kaže da je najteže govoriti o sebi, jer nikad ne razmišlja o tome.

 

“Najteže pitanje koje možete dobiti je ‘reci nešto o sebi’. Nikad ne razmišljam o tome, ukratko, obrazovao sam se za nešto drugo, otišao u nešto treće, sad radim kao manijak i uživam maksimalno”, kroz smijeh nam pojašnjava svoju priču.

 

Fokus kompanije je usmjeren na kupce

 

Specijalnost Kozadrine firme je oprema za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju, a za pokretanje vlastitog posla kaže da treba riskirati i pokušati.

 

“Carrier je izmislio prvi uređaj za hlađenje, sada mi radimo s njima. To je već nešto za ispričati ljudima. Naš tim ‘HVAClab’ je nastao iz želje da nešto sam pokušam i dokažem da se može drugačije i bolje. U firmama u kojima sam ranije bio zaposlen sam naučio dosta, kako treba i kako ne treba raditi, i kada sam došao u situaciju u kojoj sam vidio da ne postoji jasan put ispred mene, odlučio sam riskirati i probati. I prije tog samostalnog početka sam imao bezrezervnu podršku porodice, djevojke, prijatelja, ali i poslovnih partnera koji su odmah stali uz mene i olakšali ovaj put. U veoma ranoj fazi firmi se priključio jedan iskusan i sjajan automatičar te je i to doprinijelo našem uspjehu/opstanku. Tako da, bez podrške, teško”, dodaje.

 

Radimo na tome da fokus kompanije u potpunosti bude kupac. Da svakom kupcu kvalitetno i uspješno prezentujemo naša energetski efiksna KGH (klimatizacija, grijanje, hlađenje) rješenja i proizvode, isporučimo ih te nakon toga adekvatno održavamo i tako osiguramo dugotrajnost i povrat investicije u što kraćem roku.

 

U saradnji s UNDP-jem, kroz projekt “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta”, koji je podržala Vlada Kraljevine Norveške i realiziran je u saradnji s institucijama Kantona Sarajevo, Benjaminova kompanija je vrlo brzo postigla značajne poslovne rezultate.

 

“Podrška UNDP-ja je svakako pomogla ubrzati razvoj. Prvenstveno mislim na grant sredstva koja smo iskoristili da osiguramo stvari i opremu koja nam je potrebna, a za koje bi nam inače trebalo puno više vremena. Također, mentoring koji nam je osiguran za prvu godinu je vrlo koristan i ekipa iz CEFE-a, koja nam to pruža, je uvijek tu za nas. Važno je što u našoj zemlji postoji program koji na ovakav način doprinosi razvoju malih kompanija”, dodaje Benjamin.

 

U vremenu pandemije je bilo teško praviti pomake

 

“Ekonomija je uništena, investicije su bile blokirane, ljudi su bili u strahu i zbog toga smo se morali boriti. Za svaki posao i svaki fening. I eto, u toj borbi za preživljavanje naša prva godina nije bila loša, čak je bila i dobra, a druga i svaka sljedeća će biti još bolja”, dodaje.

 

Kozadra kaže da je isuviše mlad da bi savjetovao druge poduzetnike, premda je njegova firma zabilježila neke od najboljih poslovnih rezultata među korisnicima podrške UNDP-ja. On ostaje skroman i poručuje: “Ne troši vrijeme na tugovanje nad sudbinom, brigu šta će se desiti, već onako, kreni, što se kaže ‘na pos’o’. Iz toga će doći rezultati”.

https://www.klix.ba/biznis/benjamin-kozadra-pokrenuo-svoj-posao-u-vremenu-pandemije-dokazao-da-moze-drugacije-i-bolje/210706072?fbclid=IwAR2mKbn41t9TQnegHefyT6BKF5BfBYJg20UOILOJK74VXOXGLnSGgwOlC88

 

Komentariši