SVJEDOČIM DA JE….

Ti si sigurno efendija! Jesam, velim. Hošgeldn! I tako se priča razvi. Kasnije ću im upamtiti imena. Hadži Nusret Čavčić, Ahmed Zimić i Ramo Kačević, neka je na njih Božiji mir i spas! Sada su sva trojica na istini. Tog dana sva su se trojica smjestili u moje srce i tu će ostati dokgod ono kuca. Da Bog podadne da me tako i u džennetu dočekuju!!!

 

 

 

SVJEDOČIM DA JE….

 

“Muhammed je Allahov poslanik, a njegovi sljedbenici su strogi prema nevjernicima, a samilosni među sobom; vidiš ih kako se klanjaju i licem na tle padaju želeći Allahovu nagradu i zadovoljstvo, – na licima su im znaci, tragovi od padanja licem na tle. Tako su opisani u Tevratu.”
.
Kroz moj život mnogo je ljudi prošlo. Nekih se sjećam malo, nekih gotovo nikako. Neke kao da nikada ni sreo nisam.
Ramo Kačević, Allah mu se smilovao, u moj je život ušao kada sam prvi put u svom životu otišao u Žepu. Bilo je to ono kad sam otišao da, kao zamjena za Mehmed -ef. Omanovića, klanjam džumu u Žepi.
Došao sam nekih sahatak prije podne. Izađem iz auta, vidim pod vodom dosta svijeta. Nikoga, ama baš nikoga ne znam. Pred džamijom, na drvenim klupama, sjede trojica ljudi. Uđem u harem. Kako me primijetiše, ustadoše i krenuše mi u susret. Ti si sigurno efendija! Jesam, velim. Hošgeldn! I tako se priča razvi. Kasnije ću im upamtiti imena. Hadži Nusret Čavčić, Ahmed Zimić i Ramo Kačević, neka je na njih Božiji mir i spas! Sada su sva trojica na istini.
Tog dana sva su se trojica smjestili u moje srce i tu će ostati dokgod ono kuca. Da Bog podadne da me tako i u džennetu dočekuju!!!
A rahmetli Ramo Kačević -ne znam da li je znao hadis u kojem nas Voljeni a.s. savjetuje da kada nekoga volimo u ime Allaha da mu to kažemo- bi mi kadgod smo se sreli reci da me voli. Ja njemu to nisam govorio, ali volio sam i ja njega. Volio sam tog čovjeka koji je imao samo jednu ruku. Volio sam to njegovo čisto, uvijek lijepo izbrijano, nurli lice. Ono, to njegovo lice, me asociralo na abdest i na namaz.
Svjedičim da je rahmetli Ramo volio i čuvao namaz! Svjedičim da je rahmetli Ramo volio one koji se mogu prepoznati po opisu iz posljednjeg ajeta sure el-Feth! Svjedičim da je rahmetli Ramo Kačević bio iskreni čuvar Dina i Domovine!
Gospodaru, oprosti grijehe ovom svom robu kojeg Ti najbolje znaš! Kabur mu učini prostranim! Kabur mu učini jednom od džennetskih bašči! Budi mu milostiv na Sudnjem danu i uvedi ga u džennete u društvu sa poslanicima, šehidima i dobrim ljudima!
Amin jā Erhamerrahimin!!!

 

pise: Sljivar Edin

 

Komentariši