Otkriven portret u znak sjećanja na Dragana Jovičića

Emotivna sjećanja na Dragana Jovićiča podjelio je i Safet Zec koji je naslikao portret Dragana Jovičića iz predstave “Derviš i smrt” gdje je igrao Nurudina. “Načinio sam ono što sam kao slikar najmanje mogao, da naše prijateljstvo koje smo imali, zabilježim, a pogotovo da to ostavimo ovdje u Kamernom teatru da generacije koje će dolaziti, vide i znaju”, naveo je Zec.

 

 

Otkriven portret u znak sjećanja na Dragana Jovičića

 

Bosanskohercegovački akademski slikar Safet Zec naslikao je portret glumca Dragana Jovičića koji je danas otkriven u Kamerenom teatru 55 u Sarajevu povodom godišnjice glumčeve smrti.

 

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović rekao je da se Jovičića svakodnevno sjećaju u Kamernom teatru u kojem je ostavio svoj najdublji glumački trag, a ostavio ga je i u brojnim serijama i filmovima.

 

“Obilježavamo godišnjicu smrti prije svega sjajnog čovjeka, a onda i velikog umjetnika. Vijest koja nas je zadesila prošle godine bila je šokantna za teatar, za sarajevski kulturni krug, za kulturni prostor BiH i bivše Jugoslavije i ta vrsta gubitka je u Kamernom teatru nenadoknadiva”, istakao je Hadžihafizbegović.

 

Podsjetio je da je Jovičić, iako je bio u penziji, igrao u pet predstava koje je radio najbolje na svijetu, kao što je radio i svoj posao.

 

“Najmanje što možemo uraditi kao teatar u kome je Dragan stvarao i kreirao, jeste da ga se sjećamo, da prenosimo glumcima koji dolaze i tek staju na scenu, kakav je to umjetnik bio”, istakao je Hadžihafizbegović.

 

Emotivna sjećanja na Dragana Jovićiča podjelio je i Safet Zec koji je naslikao portret Dragana Jovičića iz predstave “Derviš i smrt” gdje je igrao Nurudina.

 

“Načinio sam ono što sam kao slikar najmanje mogao, da naše prijateljstvo koje smo imali, zabilježim, a pogotovo da to ostavimo ovdje u Kamernom teatru da generacije koje će dolaziti, vide i znaju”, naveo je Zec.

 

Supruga Dragana Jovičića, Mirjana Jovičić, uz izraze zahvalnosti rekla je da je sretna i ponosna kada čuje kako se govori o Draganu. Posebnu zahvalnost iskazala je umjetniku Safetu Zecu što je na ovaj način predstavio i podjelio sa svima veliko prijeteljstvo koje je njih dvojicu spajalo, kao i uvažavanje i divljenje koje su imali jedan za drugog.

 

“Ovo je divan poklon Kamernom teatru i njegovoj publici i svima koji su voljeli Dragana”, kazala je Mirjana Jovićić.

 

 

Komentariši