Atletičarka Emina Omanović do sada osvojila 54 medalje

Ilijaška atletičarka Emina Omanović do sada osvojila 54 medalje

„Išla sam na takmičenja za sve kategorije od svoje pa do najstarije tj. do seniora. Najbolji uspjeh je taj što sam osvojila Plaketu od Vlade FBiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate. Prvakinja sam i Kantona Sarajevo na 60 m u svom godištu. Također, prvakinja sam u disciplini skok u dalj BiH za mlađe juniorke, kao i prvakinja BiH za juniorke. U kategoriji djevojčice državna sam prvakinja u višeboju. U svim kategorijama državna sam prvakinja u štafeti 4×100 m, kao i ekipna prvakinja BiH u svim kategorijama sa AK Sarajevo. Za svoje godište treće sam na 100m. Također, na Federalnom prvenstvu za seniorke bila sam prva 100m sa rezultatom 12:77“

 

 

Atletičarka Emina Omanović do sada osvojila 54 medalje

 

Četrnaestogodišnja Emina Omanović  deveti je razred OŠ“Hašim Spahić“, a atletikom se bavi od svoje osme godine. Prve početke imala je u AK“Ilijaš“, gdje je trenirala pet godina, da bi nakon toga prešla u Atletski klub Sarajevo. Ističe da je jedan od razloga prelaska u AK Sarajevo, to da ovdje u Ilijašu nema atletske staze  i nema jame gdje može da skače i vježba.

S obzirom na to da je atletika jedna od temeljnih i najraširenijih sportskih grana koja obuhvata trkačke, bacačke i skakačke discipline, Emina se može pohvaliti da joj čak dvije discipline idu podjednako dobro, a to su skok u dalj i sprint. Ova mlada atletičarka sa svojih 14 godina starosti iza sebe ima 54 medalje sa raznih takmičenja.

„Išla sam na takmičenja za sve kategorije od svoje pa do najstarije tj. do seniora. Najbolji uspjeh je taj što sam osvojila Plaketu od Vlade FBiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate. Prvakinja sam i Kantona Sarajevo na 60 m u svom godištu. Također, prvakinja sam u disciplini skok u dalj BiH za mlađe juniorke, kao i prvakinja BiH za juniorke. U kategoriji djevojčice državna sam prvakinja u višeboju. U svim kategorijama državna sam prvakinja u štafeti 4×100 m, kao i ekipna prvakinja BiH u svim kategorijama sa AK Sarajevo. Za svoje godište treće sam na 100m. Također, na Federalnom prvenstvu za seniorke bila sam prva 100m sa rezultatom 12:77“ kazala je za Radio Ilijaš.

Ističe da je vrlo teško uskladiti školu i trening, jer ima malo vremena za učenje, ali da joj profesori izlaze u susret kada treba.

„Uspijevam uskladiti školu i trening. Kada sam prva smjena idem nakon škole na trening, a kada sam druga smjena prije škole putujem u Sarajevo na trening“ rekla je.

Za one koji žele da se bave atletikom Emina ima poruku: „Treba imat volje i želje i vjerujte u sebe. Imajte uvijek neki veći cilj, i naravno trudite se. I neka vam porodica uvijek bude najveća podrška“ poručila je.

Iza nje je veoma uspješna godina u kojoj je ostvarila normu i za Balkansko prvenstvo za mlađe juniorke u skoku u dalj, ali zbog nedovoljno godina starosti nije mogla nastupati. Iduće godine pred njom je EYOF ( Evropski olimpijski festival mladih) u Banskoj Bistrici u Slovačkoj.

Također, u nedjelju ide na takmičenje u Beograd gdje će pokušati oboriti državni rekord u disciplini skok u dalj, ali i na 60 m. Emini želimo puno sreće u daljim takmičenjima.

Komentariši