UŠI I GNJIDE

U mojoj Herojskoj Žepi za dosadne (ne)ljude su govorili da su uši, a za podmukle (ne)ljude, koji se hrane tuđim nevoljama i žive kao paraziti, da su gnjide. Namnožilo se i nakotilo u ovom vaktu i ušiju i gnjida.

 

 

UŠI I GNJIDE

 

Termini “uši” i “gnjide” često se koriste istoznačno, ali zapravo, radi se o dvije različite vrste. Uši su sitni, sivo-smeđi insekti bez krila, koji narastu oko veličine sezamove sjemenke, a preživljavaju sisanjem krvi iz korjena kose. S’ druge strane gnjide su prazne bijele ljuskice jajeta koje ostanu kada se uši izlegu. Iako izgledaju kao perut, gnjide se čvrsto drže na korijenu kose i ne odlaze tako lahko poput peruti. Iste se mogu ukloniti iz kose kada se kosa natopi gasom, a potom iščešlja gustim ručno rađenim češljem za kosu. Obzirom da imaju jaku opnu, uništavaju se snažnim stiskom između nokata, kada prsnu i postaju bezopasne. 

U mojoj Herojskoj Žepi za dosadne (ne)ljude su govorili da su uši, a za podmukle (ne)ljude, koji se hrane tuđim nevoljama i žive kao paraziti, da su gnjide.

Namnožilo se i nakotilo u ovom vaktu i ušiju i gnjida.

 

 

Komentariši