Od progona, pada Žepe i logora do ubistva u SAD-u

Čardaković: U kabini s njim se navodno nalazilo i dvoje djece

Tragična sudbina Džemala Čardakovića: Od progona, pada Žepe i logora do ubistva u SAD-u

 

 

Tragična sudbina Džemala Čardakovića: 

Od progona, pada Žepe i logora do ubistva u SAD-u

Tek će šira sociološka i druga istraživanja pokazati raspon drame stanovništva Bosne i Hercegovine koje je uslijed rata, agresije i Genocida našlo svoje utočište širom svijeta.

Neke od priča naših ljudi “istrgnutih iz korjena”, ipak, na poseban način svjedoče o razmjerima tragedije koje je naš čovjek prošao ili prolazi i decenijama poslije nesretnih devedesetih.

Jedna od tih je i priča o 45-godišnjem Džemalu Čardakoviću, vozaču kamiona koji je proteklog vikenda, u subotu, 29. oktobra, oko 15.30 sati ubijen u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije u gradu Manchesteru u New Hampshireu, u blizini tržnog centra.

Čardakovića je, kako su potvrdile američke vlasti, ubio Tyrese Harris (22), koji je uhapšen i optužen za ubistvo iz vatrenog oružja. Kako prenose američki mediji, državni tužilac New Hampshirea John Formella rekao je da su im svjedoci kazali da je neko upucan na putu.

Policajci su utvrdili da 45-godišnji Džemal Čardaković ne reaguje. Proglašen je mrtvim na licu mesta.

Da tragedija bude veća, svjedoci koji su se nalazili na ovom mjestu u trenutku ubistva naglasili su kako se u kabini s Čardakovićem nalazilo i dvoje djece.

Do pucnjave je je došlo u trenutku kada je osumnjičeni Harris, vozeći terenac, stao na semaforu ispred Čardakovića koji je vozio kamion. Čardaković je izašao iz vozila kako bi razgovarao s Harrisom koji ga je odmah potom upucao.

Naime, prije rasprave na semaforu, a nakon toga i ubistva, Harris je navodno u vožnji određeni period nesavjesnom vožnjom ometao saobraćaj i druge učesnike u njemu.

Iza ovih hladnih redaka američkih medija o jednog ugašenom životu i trajno unesrećenim djetinjstvu dvoje djece koji su svjedočili očevom hladnokrvnom ubistvu, krije se uistinu teška životna priča rahmetli Džemala, od kojeg se dirljivim riječima opraštaju kako naši Bosanci i Hercegovci tako i Amerikanci.

Čardaković je rodom iz Stoborana kod Han Pijeska. Ratni vihor i zločinačka bezumna mržnja, prekinuli su miran život Čardakovića.

Protjerani su iz Han Pijeska da bi utočište našli u Žepi, gdje su ostali do pada te “zaštićene zone” jula 1995. godine.

Nakon pada Žepe, kako nam pričaju rođaci porodice Čardaković, Džemal je završio u logoru. Tamo su ga na najužasnije načine mučili upravo zbog oca jer su čuli za njegovo herojsko držanje tokom odbrane. Džemal je, ipak, preživio logorske torture te se u Sjedinjene Američke Države odselio krajem 90-tih, 1997. ili 1998. godine, gdje je počeo da živi svoj “američki san”.

Ostvario se na privatnom i poslovnom planu. Mogao je proživjeti ostatak života u miru da nije naišao na zlokobnog Tyresea Harrisa, koji je stavio tačku na jedan životni put prepun kušnji i izazova.

 

Komentariši