Oko mjesec dana do spiska: Zolotić i Bajić kucaju na vrata BiH

Oko mjesec dana do spiska: Zolotić i Bajić kucaju na vrata BiH

Nešto više od mjesec dana ostalo je do objavljivanja spiska reprezentacije za početak kvalifikacija za EURO 2024.

Faruk Hadžibegić izuzetno je aktivan u prvom mjesecu svog mandata. Obilazi igrače po Europi, ali prati i pripreme klubova Premijer lige BiH. Navijače najviše zanima hoće li biti promjena na spisku Zmajeva u odnosu na selekciju koju je pravio Ivajlo Petev.

“U svom predstavljanju sam rekao da ću maksimalno obratiti pažnju na domaće igrače, jer sam mišljenja da naša liga mora da ima igrače u reprezentaciji, ali i da ona mora i može da napreduje u svim segmentima” poručio je nedavno selektor.

Ostavio je tako prostora selektor da opravda nepozivanje igrača iz domaćeg prvenstva, jer je vrlo upitno ima li u tu uopšte igrača koji bi povećali kvalitet reprezentacije na bilo kojoj poziciji. Možda se među 22 igrača mogao ugurati najskuplji igrač lige Andrej Đokanović, ali je i on napustio Premijer ligu BiH i prešao u Tursku, te bude li pozvan, neće biti igrač “iz domaćeg prvenstva”.

Javnost očekuje da Faruk Hadžibegić što prije u reprezentaciju uključi nove talente koji su se iznenada pojavili na europskom horizontu – Tahirovića iz Rome, Hamulića iz Toulousea i Huseinbašića iz Kolna. Zbog “papirologije” u martu je realno da poziv mogu dobiti samo Tahirović i Hamulić, dok se na Huseinbašića još mora čekati.

Čak i ako dobiju pozive, što bi bio svakako pravi potez, upitno je koliko mogu pomoći u kratkom roku. Tahirović kao neiskusni rezervista Rome sigurno u ovom trenutku ne može napraviti čudo, a iako je već dugo u vrhunskoj goltererskoj formi treba tek vidjeti kako će se Hamulić do marta snaći u novoj sredini gdje još nije zaigrao dva kola nakon transfera.

Zolotić i Bajić u odličnoj formi, povratak Bičakčića

U reprezentaciju svojom formom kucaju neki drugi igrači, koji nisu toliko na radaru navijača i medija, ali imaju dobre sezone iz sebe i mogli bi “dati ruke” na svojim pozicijama – Nermin Zolotić u Portgualu, Riad Bajić u Turskoj, te već spomenuti Andrej Đokanović. Bilo bi super da se i Ermin Bičakčić podigne formom u Hoffehneimu nakon što se postepeno vraća nakon jako duge pauze.

Nermin Zolotić (29) odigrao je 22 utakmice za portugalsku ekipu Casa Pia. U portugalskoj ligi je nastupio u 16 susreta, dok je u šest navrata igrao u Kupu Portugala.

Zanimljivo ovog zadnjeg veznog ili stopera pamtimo najviše po igrama u FK Željezničar (68), ali je za portugalski klub do sada sakupio više nastupa (79) nego u Želji.

Njegova ekipa je nakon 18 odigranih kola na petom mjestu u portugalskoj ligi sa 30 bodova. Ispred se nalaze četiri najbolja tima Portugala – Benfica, Porto, Braga i Sporting. Casa Pia ima treću najbolju odbranu lige sa 17 primljenih golova. Manje golova primile su ekipe Porta (11) i Benfice (12). Rezultat sigurno vrijedan pažnje.

Zolotić je igrao za sve omladinske selekcije BiH, za U21 BiH je u šest utakmica dao dva gola.

Još jedan bivši Željovac opet kuca na vrata reprezentacije. Riad Bajić (28) odigrao je 22 susreta u svim takmičenjima za turski Giresun. Zabio je sedam golova i jednom asistirao.

Komentariši