Novi Pravilnik o podsticajima za razvoj poljoprivrede predstavljen poljoprivredniicma u Rogatici

ROGATICA – Pravilnikom o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu, predstavljen je poljoprivredniicma u Rogatici

Novi Pravilnik o podsticajima za razvoj poljoprivrede predstavljen poljoprivredniicma u Rogatici

ROGATICA – Pravilnikom o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu, predstavljen je poljoprivredniicma u Rogatici, predviđeni su i podsticaji za meliorativne mjere obogaćivanja florističkog sastava travnatih površina – livada i pašnjaka.
Riječ o novoj mjeri.
Novim pravilnikom smanjeni su donji limiti kako bi podsticajima bio obuhvaćen što veći broj proizvođača, posebno u ruralnim područjima i time je omogućeno da veći broj poljoprivrednika postanu korisnici sredstava iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, odnosno Agencije za agrarna plaćanja.

  • Jedna od novina je i povećanje sredstava za regresiranje dizel i evro-dizel goriva za izvođenje proljećnih i jesenjih radova u poljoprivredi, u iznosu od 0,75 KM po litru, u odnosu na 0,60 KM po litru koliko je iznosilo lani i ovaj regres ce biti isplaćivan do 100 litara goriva po jednom hektaru.
  • Premija za mlijeko je ostala ista, odnosno 0,25 KM po litru sirovog kravljeg mlijeka isporučenog mljekarama, što je dobro, imajući u vidu da u regionu padaju premije u mljekarstvu.
  • Jedna od novina u ovogodišnjem pravilniku o podsticajima premija po muznom grlu, kojom je predviđen iznos do 200 KM po grlu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS objavilo je Pravilnik o uslovima i načinu osvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2023. godinu, koji je nakon objavljivanja u Službenom glasniku stupio na snagu u utorak, 14. februara.

Komentariši