Zolotić: Selektoru i igračima želim puno sreće, čast je i motiv više što me ikako spomenuo

Zolotić: Selektoru i igračima želim puno sreće, čast je i motiv više što me ikako spomenuo

Fudbaler portugalske ekipe Casa Pia Nermin Zolotić govori za Sport1 i Oslobođenje o svom timu, cijeloj sezoni, novom selektoru BiH i pozivu u reprezentaciju
Portugalska liga spada među šest najjačih u Evropi, a to iz godine u godinu dokazuju i pokazuju klubovi iz ove države koji se takmiče kako u Ligi prvaka, tako i u Evropskoj i Konferencijskoj ligi, gdje ostvaruju respektabilne rezultate.
Jedno od najvećih iznenađenja ove sezone u Portugalu jeste Casa Pia, koja trenutno zauzima sedmo mjesto na ligaškoj tabeli. Udaljena je samo pet bodova od pozicije koja vodi u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, a dres ove portugalske ekipe nosi i bh. internacionalac Nermin Zolotić. On je za Sport1 i Oslobođenje govorio o brojnim temama.
Zolotić je član Casa Pije od oktobra 2020. godine. Ovaj klub ima veliku historiju, ali je tek nakon 83 godine ostvario plasman u elitu, što je veliki rezultat za ovu ekipu i sve ljude oko nje.

  • Casa Pia je klub iz Lisabona i čak 83 godine nije bila u prvoj ligi, a onda smo mi napravili historijski uspjeh plasmanom u najviši rang fudbala u Portugalu, kazao je Zolotić na početku razgovora.

Bh. internacionalac je sa trenutnim klubom prvo igrao u drugom rangu takmičenja u Portugalu, a onda je uslijedio veliki uspjeh iako to niko nije očekivao. Prije početka sezone cilj kluba je bio da ostane u ligi i, prema Zolotićevim riječima, on je već ispunjen.

  • Normalno je da gledamo naprijed, ali ne gledamo baš daleko u budućnost. Idemo od utakmice do utakmice, pa ćemo vidjeti kako će se sezona završiti, poručio je Zolotić.

Na pitanje koji je recept za dosadašnje rezultate Casa Pije, bivši omladinski reprezentativac BiH je naveo kako su to samo rad i ulaganje u klub i ekipu.

  • Mi imamo strane investitore i oni drže već tri kluba. Imaju Speziju, Casa Piju i jedan klub u Danskoj. Radimo mnogo i Bog nas je nagradio ulaskom u prvu ligu, a u prvenstvu zasad ide sve veoma dobro, poručio je Zolotić.

S obzirom na to da se Casa Pia trenutno takmiči u elitnom rangu, prema njegovim riječima, jačina portugalske lige se može vidjeti upravo po rezultatima Porta, Benfice, Brage i Sportinga, koji igraju na veoma visokom nivou.

  • Mislim da je liga kvalitetna i zanimljiva. Također, mnogo igrača iz Portugala završi u najjačim ligama na svijetu, tako da je suvišno pričati o kvalitetu lige, poručio je Zolotić.

Bh. fudbaler, zajedno sa svojim timom, imao je priliku igrati protiv najboljih ekipa u Portugalu ove sezone, a nas je zanimalo da nam kaže nešto više o tim klubovima i kako je bilo igrati protiv ekipa koje pobjeđuju neke od najvećih evropskih timova.

  • To je za mene bio veliki doživljaj i jedno prelijepo iskustvo, ali i veliko zadovoljstvo. Kod njih se vidi taj kvalitet, s obzirom na to da puno ulažu kako u fudbal, tako i u ekipu, razvoj igrača i sve ostalo, kazao je Zolotić.

Iako je Zolotić po vokaciji zadnji vezni, on u posljednje vrijeme igra na poziciji štopera, jer trener Casa Pije Filipe Martins više preferira sistem igre sa tri igrača u odbrani. S obzirom na to da ima prednost u odnosu na druge igrače, jer igra lijevom nogom, igranje na ovoj poziciji za njega ne predstavlja problem.

  • Igramo u sistemu sa tri defanzivca i ja sam taj lijevi štoper, tako da se može reći da je to sada moja pozicija. Igrao sam prije zadnjeg veznog, ali sada sam štoper i, hvala Bogu, zasad mogu biti biti zadovoljan svojim igrama na toj poziciji, poručio je Zolotić. Potom se osvrnuo na lične ciljeve i ciljeve kluba, ali je i otkrio da li je zadovoljan dosadašnjim partijama.
  • Prije svega, želim da budem zdrav i da uživam kako u fudbalu, tako i u utakmicama, jer sam bio u drugoj ligi. Sve ovo do sada gledam kao nagradu svog dugogodišnjeg rada. I, naravno, idem od dana do dana.

29-godišnji fudbaler je počeo trenirati u Željezničaru, gdje je prošao sve uzraste škole fudbala kluba sa Grbavice i nastupao je za seniorsku ekipu plavih, sa kojom je osvojio dva puta Premijer ligu BiH i dva trofeja u Kupu BiH.

Prema njegovim riječima, Željezničar je sastavni dio njegovog života. Iako je i ranije pratio klub sa Grbavice, sada ga još više prati, a otkrio nam je i zbog koga.

Željezničar je sastavni dio mog života, a sada još više pratim plave, jer tu igra moj jako dobar drug Armin Hodžić, kazao je Zolotić, a potom se osvrnuo na trenutnu sezonu kluba sa Grbavice i mogućnost da plavi izbore izlazak u Evropu.

  • Nadam se da će Željo na kraju sezone izboriti plasman u Evropu, mislim da ima kvalitet i, uz malo sreće, ja se nadam da će ostvariti svoj cilj, poručio je Zolotić.

On je tokom perioda provedenog u Željezničaru, prije devet-deset godina, doživio tešku povredu na Grbavici protiv Zrinjskog u sklopu 21. kola BH Telecom Premijer lige BiH. Tada je njega nagazio Hrvoje Miličević, koji je zaradio direktan crveni karton, dok je Zolotić iznesen na nosilima uz bolnu grimasu na licu.

Poslije toga, trebalo mu je mnogo vremena da se oporavi od stravične povrede, a na pitanje šta bi bilo sa njegovom karijerom da mu se nije desilo to što mu se desilo, poručio je kako je sve to iza njega.

  • Iskreno, i ne opterećujem se s tim šta bi bilo da nisam imao tu povredu. To je Božije davanje i Božija sudbina. Ja sam hvala Bogu iz toga izašao jači i samo gledam naprijed. Ne osvrćem se puno na ono što je bilo, poručio je Zolotić.

Početkom ove godine fudbalska reprezentacija BiH je dobila novog selektora, a klupu zmajeva je preuzeo proslavljeni bh. stručnjak Faruk Hadžibegić, koji je dobio jednoglasnu podršku Izvršnog odbora N/FSBiH.

Ovaj 65-godišnji stručnjak na klupi zmajeva je naslijedio Ivayla Peteva, koji nije dobio produženje ugovora. To je značilo i povratak Hadžibegića u reprezentaciju BiH, koju je u prvom mandatu vodio od marta do oktobra 1999. godine.

Selekciju je tada predvodio u sedam navrata u kojima je pobijedio samo Estoniju i Litvaniju, a pod njegovim vodstvom zmajevi su remizirali sa Lihtenštajnom i Farskim Otocima, dok su doživjeli poraze od Škotske dva puta i Češke.

Upravo će Hadžibegić sa klupe predvoditi zmajeve u novim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje počinju naredne sedmice, tačnije utakmicom protiv Islanda na Bilinom polju 23. marta, dok je tri dana kasnije na rasporedu gostujući susret sa Slovačkom

U našoj kvalifikacionoj grupi, pored Islanda i Slovačke, još se nalaze Portugal, Luksemburg i Lihtenštajn, a glavni cilj našeg nacionalnog tima će biti plasman na Euro, koje se igra sljedeće godine u Njemačkoj. Zolotić se nada kako će BiH ostvariti svoj cilj.

  • Vidio sam da imamo novog selektora Faruka Hadžibegića. Ovim putem njemu i igračima želim svu sreću. Nadam se da ćemo dobro odraditi ove kvalifikacije i plasirati se na Evropsko prvenstvo, kazao je Zolotić.

S obzirom na to da u svom klubu igra veoma dobro i da nastupa za ekipu koja igra u prvoj ligi Portugala, mnogi su očekivali da će se Zolotić naći na spisku Hadžibegića za martovsko okupljanje zmajeva, ali on ipak nije dobio poziv u reprezentaciju. Na to da li je zbog toga razočaran, on je poručio kako sada ima motiv više, odnosno da se trudi i što više da radi.

  • Ipak, meni je čast što je selektor spomenuo moje ime na konferenciji za medije. Sada imam motiv više, odnosno da nastavim sa radom, da se trudim i igram, pa ćemo vidjeti u budućnosti šta će i kako će biti, kazao je Zolotić.

Za kraj razgovora, a s obzirom na to da Zolotiću na kraju sezone ističe ugovor sa trenutnim klubom, on nam je otkrio da li razmišlja o odlasku iz ove ekipe.

  • Što se tiče ugovora, on ističe na kraju sezone. Ne gledam puno u budućnost, a za mene je najbitnije da budem živ i zdrav. Šta će biti u skorijoj budućnosti, vidjet ćemo, kazao je Zolotić.

Komentariši