Ramazanska atmosfera osjeti se i u povratničkom džematu Podžeplje

Ramazanska atmosfera osjeti se i u povratničkom džematu Podžeplje

Ovaj mali džemat djeluje u sastavu Medžlisa Islamske zajednice Žepa i aktivan je od 2006. godine. Čine ga malobrojni povratnici iz Podžeplja i okolnih sela: Rijeka, Krivača, Plana, Brložnika.

U džematu se redovno klanja džuma-namaz, a četvero povratničke djece pohađa časove islamske vjeronauke u Osnovnoj školi “Milan Ilić Čiča Šumadijski” u Han Pijesku.

Džematlije podžepskog džemata prošle godine su zahvaljujući podršci brojne dijaspore, adaptirali džamijsku divanhanu i uveli centralno grijanje u džamiju i vakufsku kuću.

Poboljšani organizacijski uslovi omogućili su i nove aktivnosti, pa su u podžepskoj džamiji tokom jeseni i zime održavana redovna mjesečna druženja svake prve subote u mjesecu. Ovi susreti okupili su blizu 300 ljudi, među kojima je veliki broj onih koji su specijalno za tu priliku znali doputovati iz Sarajeva.

Tokom ramazana aktivnosti u ovom džematu intenziviraju se petkom i vikendom, a poseban ugođaj predstavljaju zajednički iftari koji se održavaju u podžepskoj džamiji.

(Preporod.info)



Komentariši