Poziv za pomoć u liječenju: Suad Bradarac – Pika

Poziv za pomoć u liječenju: Suad Bradarac – Pika

Pripremio: Mustafa Fejzić

Suad Bradarac – Pika rođen je u Rogatici 1959 godine. Živio je u naselju Gračanica,  otprilike na pola puta od Rotexa do Holuča. U djetinjstvu je bio član izviđača Ragib Džindo Rogatica gdje se od malena stjeće znanje o prirodi, o životu u prirodi, orijentaciji i kretanju u prirodi, o logorovanju, poznavanju biljnog i životinjskog svijeta, kako se ponašati u različitim vremenskim prilikama i mnogo toga još. U domu izviđača na Borikama skoro pa svaki vikend bilo je živo i veselo od rogatičkih izviđača među kojima je Pika bio redovan. Sa izviđačima zajedno sa Tevom, Naimom, Besimom a.r., Zambijem, Pedom, Muzom a.r. osvajaju niz medalja na raznim takmičenjima. 

Evidentno je da su izviđači ostavili velikog traga na njega te se kasnije učlanjuje u planinarsko društvo ”Sjemeć” sa kojim je učestvovao na mnogim takmičenjima republičkim, među-republičkim MOSI igrama itd. Zajedno sa Oletom, Kacijem, Bracom, Muzom a.r., Mačkom a.r. Školjkašom a.r. i mnogim drugim su osvojili veliki broj medalja što zlatnih, šro srebrnih, što bronzanih i tako na najbolji mogući način promovisali naš grad i našu opštinu.

Imao je Pika (1984 godine) i tu nesretnu povredu na radu u na radnom mjestu za mašinom, ali ga ni to nije pokolebalo da bude druželjubiv, nasmijan, rado viđen u društvu u gradu ali i na planini.

Rat i agresija

Rat i agresija na našu domovinu i na naš grad je na sve nas ostavilo dubok trag, tužna sjećanja i teške rane. Tako je i naš Pika ostao bez oca Alije i zeta Elvedina koji su nastradali u Gračanici i koje nkada nisu pronašli. Danas Pika živi u Fojnici, isključivo iz razloga što u tom gradu ima rodbine. Dugi niz godina je živio kao postanar, sve do nedavno. Dok je skoro ležao u bolnici njegova sestra Mensudija mu je u Fojnici kupila i opremila stan i tako ga prijatno iznenadila.

Transplatacija bubrega

Prije 16 godina (2007) naš Pika je imao ozbiljne probleme sa bubrezima, naime došlo je do zastoja rada istih i morao je na operaciju. Srećom njegova sestra Mensudija bila je donator (donor) bubrega za svog brata. Operacija je u potpunsti uspjela i Pika je nastavio živjeti bez ikakvih problema. Opet zdrav način življenja bez nikotina, alkohola i drugih toksina. Ljubav prema prirodi i šumskim plodovima, posebno prema gljivama dominirala je u tom periodu. Koristio je svaki momenat da bude na čistom zraku u prirodi, i tako 16 godina.. I onda na izgled obična prehlada ove godine…

Leukemija

Kaže Pika da se prehladio bar je on tako mislio i otišao je kod doktora, gdje sum u dali antibiotike, i ništa mu nije pomoglo. Nakon ponovnog odlaska doktoru dobija još jednu terapiju antibiotika i opet ništa. Tek tada ga šalju na detaljne preglede i ustanovljavaju probleme sa trombocitima te ga šalju u Sarajevo na hematologiju, gdje mu konstatuju leukemiju.

Odmah ga ostavljaju na liječenju uključuju mu kemoterapije, te je više u bolnici nego kod kuće. Sestra Mensudija dolazi hitno iz Amerike da ga obiđe.

Doktori preporučuju operaciju koštane srži u Turskoj

Doktori preporučuju operaciju koštane srži u Turskoj i opet se Mensudija javlja kao donator (donor) koštane srži. Uzimaju joj uzorak i šalju u Ankaru. Trenutno čekaju nalaz iz Ankare. Ako se ispostavi da sestra može biti donator (donor) moraće ići u Tursku na dodatne testove i onda ako sve bude kako treba bi se zakazao termin operacije. S tim što boravak u Turskoj poslije operacije traje puna tri mjeseca.

Sto se tiče troškova operacije to snosi Fond Federalnog ministarstva ali mnogi drugi troškovi će snositi sam Suad Bradarac – Pika. Mi ne možemo znati koliki su to troškovi ali na nama je da našem sugrađaninu pomognemo onoliko koliko možemo.

Otpusno pismo:

NAČIN UPLATE U BIH:

NAČIN UPLATE IZ INOSTRANSTVA:

Preko Vestern Uniona
SUAD BRADARAC
BANJSKA 7
FOJNICA
061 535 495

Komentariši