Rogatica: Centralna mevludska svečanost Muftijstva goraždanskog povodom Lejltul-bedra

Rogatica: Centralna mevludska svečanost Muftijstva goraždanskog povodom Lejltul-bedra

Rogatica: Centralna mevludska svečanost Muftijstva goraždanskog povodom Lejltul-bedra
Nakon iftara i akšam namaza u Šudžauddinovoj džamiji u Rogatica večeras je održana centralna mevludska svečanost Muftijstva goraždanskog povodom Lejltul-bedra.

Uvodno ašare proučio je hafiz Harun Başboğa iz Kahramanmaraša u Turskoj, nakon čega se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Rogatica Amel-ef- Kozlić. Mevludski program su izvele članice ženskog hora Mreže mladih Muftijstva goraždanskog.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovali su i muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Rogatica Behrudin Omerbegović, sabornik iz ovog medžlisa Mustafa Bećirević, imami i mnogobrojni gosti i džematlije.

Muftija Pitić je istakao kako se u ovoj noći svi trebamo prisjetiti kako je bilo Poslaniku, a.s, u toj odlučujućoj noći, da se stavimo na njegovo mjesto i razmislimo o ispravnom redoslijedu stvari u svakodnevnom životu.

Prije tačno 1399 godina, Muhammed, a.s, se spremao za opstanak. Zamolio bih vas da se pokušamo pronaći u njegovom stanju ove noći i sebe zamisliti u toj situaciji. Sve ono što je Poslanik, a.s, uradio da bi sutrašnji dan bio dan pobjede, jeste prije svega da je sjeo sa svojim ashabima, razgovarao i dogovarao o svemu. Slušajući njihove prijedloge i uvažavajući ih on je tako pokazivao poslaničku potrebu da se sa ljudima sa kojima se radi mora konsultirati. Iako je on bio Poslanik, ovakvim postupkom on je htio pokazati da je on zemaljski poslanik.

Na kraju, kada je uradio sve što je bilo do njega, digao je ruke i zatražio pomoć od Allaha, dž.š.

Zamolio bih vas da nam ovo bude primjer kako bismo trebali raditi sve stvari u našim životima – uraditi prvo ono što je do nas, a onda tražiti pomoć i osloniti se čvrsto na Allaha dž.š – poručio je muftija Pitić.

Ovom prilikom dodjeljene su i zahvalnice prisutnim džemalijama koji su imali veliki značaj u ovom džematu, ali i mnogobrojnim drugim aktivnostima.

Dovu na kraju mevludske svečanosti proučio je glavnim imam MIZ Rogatica Amel ef- Kozlić.

(Preporod.info)

Komentariši