Rogatica: Bajram namaz i hutbu je predvidio muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić

Muftija Pitić: Radujemo se zbog naše predanosti Bogu, pripadnosti Poslaniku i darovanosti Bosnom i Hercegovinom

Muftija Pitić: Radujemo se zbog naše predanosti Bogu, pripadnosti Poslaniku i darovanosti Bosnom i Hercegovinom


Radujemo se što nam je vjera radost, što nam je u njoj vedrina, ljubav raskošnost, bjelina, razdraganost, što su nam čehre vedre zbog naše predanosti Bogu, pripadnosti Poslaniku i darovanosti Bosnom i Hercegovinom – poručio je u bajramskoj hutbi, koju je kazivao u Rogatici, muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić.
Muftija Pitić je okupljenim vjernicima govorio o tome čemu se sve radujemo ovog Bajrama.
“Radujemo se činjenici da je po Božijem određenju ovo vrijeme specifično u Božijem redu stvari time što mu je dato mnogo Božije dobro – mubareći je to vrijeme pa ga tako i čestitamo jedni drugima – mubarek olsun! Dakle, Bog Dragi je odredio da nam ovo budu dani radosti – radujemo se što poštujemo tu Božiju odredbu zahvaljujući Mu na darovanome.
Radujemo se i zbog toga što je naš poslanik Muhammed, a.s., bajramske dane kao dane radosti uveo u našu tradiciju, tradiciju islama vezujući je tradicijski za ramazanski post i hadž. Pa su nam Bajrami i dobili ime po ovim obredima, stubovima naše plemenite vjere. Radujemo se, jer tom radošću slijedimo praksu poslaničku, jer pripadamo toj praksi.
Radujemo se jer smo, uz Božiju pomoć i odobrenje, ostvarili mnoge ramazanske pobjede čiju nagradu zna samo Gospodar Svevišnji, Allah. Te naše ramazanske pobjede nad samim sobom rezultirale su predanošću u svakom trenutku ramazana; pobjedom nad šejtanom prokletim koji je svezan u ramazanu i tako spriječen da nam pokvari ljepotu tog blagoslovljenog vremena i ljepotu svih njegovih darova kakvih nema u drugim vremenima; pobjedu nad prohtjevima naših duša koje su bile podređene Duhu čija je dominanantnost bila opipljiva. Radujemo se pobjedi nad svojim jezikom koji smo držali pod kontrolom i svemu drugome što je valjalo držati pod kontrolom.

Poštovana braćo, dragi vjernici,
danas se radujemo što smo muslimani, što je Bog Svevišnji baš nas odabrao da Njemu predani budemo, da slijedimo Njegovog poslanika Muhammeda, a.s., da nam vjera bude islam, da nam Knjiga bude Kur’an. Zahvalni smo Bogu Dragome na tom Njegovom daru, daru svih darova kome ravnoga nema. Biti na Božijem putu, na Njegovoj uputi i u tradiciji Njegovog Poslanika – iznuđuje samo i jedino zahvalnost. Mi i jesmo na ovome svijetu samo da bismo Njemu zahvalni bili.
Radujemo se i što nam Bajram nije praznik. Prije bi se moglo reći da je punik. Jer, mi se i u danima Bajrama nastavljamo oslanjati na Božije dobro, dobro drugačije od onog ramazanskoga, ali opet Božije dobro bez kojeg nam ne bi bilo dobro i ne bismo se mogli radovati. Mi se, dakle punimo dobrom i u danima Bajrama, pa i onim materijalnim. Radujemo se da nismo prazni.
Radujemo se i zbog naših zekata i vitara u Bejtul-malu kojima se zahvaljujemo na mogućnosti da dijelimo, ali se, istovremeno, organiziramo da snažimo svoju Zajednicu koja će organizirano pomagati svima onima što ih naša vjera definira potrebitima naše podrške. Radujemo se i zbog mogućnosti da donosimo salavat na svakog onoga ko u svom imetku prepozna tuđe pravo i toga se oslobađa čisteći svoj imetak, a time i sebe samoga.
Radujemo se što imamo svoju Islamsku zajednicu, svoje imame, džematlije, mujezine, muftije, muderrise, vjeroučitelje. I radujemo se što imamo reisul-ulemu našeg vrhovnog poglavara u čijoj se funkciji objedinjuje din i ummet, koji se brine za naš svakodnevni vjernički život i koji je zadužen da nas vodi kako valja.
Radujemo se što smo sredstvima iz Bejtul-mala pritekli u pomoć ljudima u Turskoj i Siriji. To je bila prva pomoć koja je uopće stigla s bilo koje strane u ugrožena područja. Radujemo se kad god nekoga obradujemo.
Radujemo se što ćemo obići svoje bližnje, što ćemo darovati bajram-banku najmlađima, a poljubit ruku starijima i što je to sve sastavni dio naše tradicije kojoj pripadamo stoljećima kao narod, a svaki od nas od dana dolaska na ovaj svijet.
Radujemo se što nam je vjera radost. Što nam je u njoj vedrina, ljubav raskošnost, bjelina, razdraganost. Što su nam čehre vedre zbog naše predanosti Bogu, pripadnosti Poslaniku i darovanosti Bosnom i Hercegovinom.
Radujemo se što ćemo biti u prilici sutra zamoliti Boga Dragoga da nam naši šehidi budu zagovornici na Danu polaganja računa, da nam budu svjedoci za nas i da nas se ne zastide na Danu svih dana. Radujemo se što smo ovaj Bajram klanjali u Sudžaudinoj džamiji u našoj Rogatici, Čelebi Pazaru u petak, 21. aprila 2023. godine po Miladu, 1. ševvala 1444. godine po Hidžri”, navodi se u bajramskoj hutbi muftije Pitića.
(Preporod.info)

Komentariši