DAN DŽAMIJA

DAN DŽAMIJA

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini 07.05. obilježava kao Dan džamija u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih džamija u našoj zemlji. Banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina Ferhat-paše Sokolovića, bila je jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci od 1992. do 1995. godine. Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 07.05. proglašen je Danom džamija kada se simbolično obilježeva rušenje Ferhadije u Banjoj Luci, ali i ostalih 613 džamija, kao i 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice BiH. Ovaj dan je i sjećanje na tragično stradanje Murata Badića koji je ubijen 07.05. 2001. godine u Banjoj Luci na dan polaganja kamena temeljca za ponovnu izgradnju Ferhadije.

Na području Medžlisa IZ Rogatica u toku agresije porušene su sve džamije u Rogatici (Arnaudija i Čaršijska), Žepi, Godimilju, Živaljevićima, Šetićima, Podgracu, Ðedovićima, Lubardićima, Šljedovićima, Brdima, Kovanju, Vragolovima, Kramer-Selu, Batovu, Rakitnici, Mahali. Isto tako zapaljeno je ili porušeno 11 zgrada IZ, mejtefi, stanovi islamskih službenika na territoriji opštine Rogatica.

Komentariši