Aktuelnosti u vezi vodovoda VRAGOLOVI

Aktuelnosti u vezi vodovoda VRAGOLOVI

Admir Jarović

Postovane komšije, rodbino i prijatelji, jučer 04.05.2023. godine u Sarajevu održan je sastanak vezano za izgradnju vodovoda u Vragolovima na kome su prisustvovali predstavnici UG Vodovod Stjenice, Mirko Šarović, Halil Omanović, Danka Sokolović te predstavnici sela Vragolovi Karahmet Midhat, Hamid Bahto i moja malenkost. Razgovarano je mogučnostima priključenja, raznim opcijama, cijenom samog vodovoda, broju priključaka i sl.


Iako sama cijena vodovoda onako na prvu zvuči kao nemoguća misija dobili smo obećanja da će oni kao UG Vodovod Stjenice pokušati da nam pomognu kako bi iskoristili svoje veze i poznanstva kako bi skupili novac za izgradnju vodovoda. Također i naši utjecajni ljudi iz sela pokušat će iskoristiti svoje veze i kontakte kako bi se skupio što veći iznos za izgradnju vodovoda.


Prvi naš korak trebao bi biti izrada projekta koji će nam biti glavni osnov za prikupljanje donacija te kako bi tačno znali iznos koji nam je potreban za izgradnju, koji je to broj priključaka i sl.


U narednih desetak dana svi zainteresovani mještani sela Vragolovi za priključenje i učešće u ovom projektu trebali bi se javiti meni ili Midhatu (i oni koji imaju kuće i oni koji možda planiraju nekad graditi da ih planiramo).


Važno je naglasiti da će oni koji hoće učestvovati morati snositi dio troška za izradu projekta koji će koštati negdje oko 13.000 KM (po korisniku bi to trebalo biti negdje između 300 i 400 KM, zavisno od broja zainteresovanih). Također nam je sugerisano da bi trebali osnovati udruženje građana mještana Vragolova kako bi mogli skupljati preko tog udruženja donacije od donatora za izgradnju. I za to osnivanje udruženja nastat će određeni troškovi koje bi trebali biti minimalni zavisno od broja zainteresovanih za gradnju i priključenje.


Još jednom na vas apelujem da u što većem broju podržite ovo što pokušavamo da uradimo za naše selo, jer što nas je više lakše ćemo isfinasirati i izradu projekta i dobiti vodu. Ovo je možda i zadnja prilika koju imamo da i mi rješimo pitanje vode i da ne ostanemo jedini od svih sela oko nas koji nisu uspjeli, a najviše zato što nismo ni pokušali i što smo bili više manje nezainteresovani.


Budite uvjereni da ako se mi svi sami ne angažujemo i ne budemo uporni neće nam niko drugi to servirati na gotovo.


Neke komšije se tiješe činjenicom kako oni imaju vodu sa Karačića i kako njima ovo i nije bitno toliko. Samo da vam kažem da mještani Karačića uveliko rade na izgradnji vodovoda i da će oni moći ovu vodu koristiti već na jesen zato što su prepoznali značaj i kvalitet ove vode koja se ne može porediti sa ovom vodom koju jedan dio Vragolova koristi, a koja je više tehnička voda nego ispravna voda za piće i kuhanje.


Još jednom na sve apelujem da podržite u što večem broju ova naša nastojanja da pokušamo da jednom trajno i kvalitetno rješimo pitanje vodosnadbjevanja.
Za sva pitanja stojim na raspolaganju.

Komentariši