Admir Katica: Objavljujemo rat uličnim trkačima

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji u saobraćaju, ali i općenito, nakon stravične nesreće u kojoj je život izgubila Azra Spahić, a još dvije osobe su teško povrijeđene.

Na samom početku razgovora Katica je u ime Ministarstva unutrašnjih poslova KS, Uprave policije i u svoje lično ime izrazio saučešće porodici poginule sugrađanke Azre Spahić koju je usmrtio Armin Berberović na Marijin Dvoru. Pored nje, još dvije djevojke su zadobile teške tjelesne povrede, a jedna od njih je u kritičnom stanju. Vlada je jučer najavile nove mjere, pooštravanje kaznene politike i pojačano prisustvo policije.

Da li se Vi kao resorni ministar osjećate odgovornim za (ne)sigurnost u saobraćaju i posljednju tragediju?

Mislim da u ovakvim situacijama svi trebamo ponijeti dio odgovornosti. Mi u MUP-u i u Upravi policije i ja kao resorni ministar ulažemo velike napore da preveniramo ovakve slučajeve. Radimo na harmonizaciji svih subjekata, nabavljamo opremu, edukujemo naše službenike, pružamo mnogo toga da bi ovo pitanje stavili pod kontrolu. Treba adresirati niz problema, kao što je oduzimanje vozila što je dio komunikacije između policije i Prekršajnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu. Vrijeme je da to riješimo.

Dio odgovornosti je i na federalnom nivou u smislu inoviranja i prilagođavanja zakona o prekršajima kako bi novčane kazne i mjere imale efekat, a isto tako i na nivou BiH gdje je vrijeme za novi zakon koji će biti prilagođen vremenu. Apsurdna situacija je da čovjek u alkoholiziranom stanju u parku može biti kažnjen s 500 KM, a ako je u automobilu pijan i vozi – može biti kažnjen do 50 KM. To treba mijenjati jer je zaista apsurdno.

Zašto policija u Kantonu Sarajevo više ne oduzima vozila odmah na licu mjesta u slučajevima višestrukih povratnika i ko je kriv za prekid takve prakse?

Ovo je suština borbe protiv saobraćajne delinkvencije i bahatih vozača koji svoja vozila upotrebljavaju kao oružje kojim mogu i usmrtiti naše sugrađane. Nadam se da ćemo već sutra s predstavnicima Općinskog suda što prije riješiti ovo pitanje. Dakle, radi se o oduzimanju vozila od višestrukih povratnika.

Policijski službenici imaju problem kada zaustave višestruke povratnike jer im Prekršajno odjeljenje Općinskog suda u Sarajevu ne odobrava oduzimanje vozila višestrukim povratnicima. Prošle godine smo imali 178 takvih slučajeva gdje nije odobreno oduzimanje vozila bahatim vozačima. Mi smatramo da je to jedan od osnovnih alata u ovoj borbi.

Bilo bi dobro i u državnom zakonu o sigurnosti u saobraćaju navesti i trajno oduzimanje kao mjeru protiv ove pojave. Prije mjesec sam razgovarao s direktorom Centra za edukaciju sudija i tužitelja FBiH Arbenom Murtićem i zatražio održavanje okruglog stola kako bi se pitanje oduzimanja vozila ustalio kao metoda borbe protiv bahatih vozača.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad UK najavljuje nove sigurnosne kamere, ali da li je zapravo potreban veći broj radara na ulicama u borbi protiv neodgovornih vozača?

Tražit ćemo od ekspertskog tima da izvrši procjenu i da se vidi gdje bi bilo korisno instalirati radarske sisteme. Mi imamo i osam mobilnih radara koji se mogu prenositi s mjesta na mjesto i to je čime se policija služi. Tu su i četiri vozila-presretača na području Kantona Sarajevo. Sigurnosne kamere i radari nisu na odmet i mogu pomoći, ali metodološki policija ima instrumente u svojim rukama.

Smatrate li da postoji i određen strah kod policajaca u slučajevima kada trebaju kazniti određene osobe zbog kojih bi mogli imati problema?

To je jedna teza koja se često pojavljuje u javnosti. Ja smatram i vjerujem da naši policajci, a to vidim i iz statističkih podataka, svoj posao rade odgovorno i odvažno i ja ih ohrabrujem da nastave još žešće, hrabrije i efikasnije, posebno prema osobama koje su višestruki povratnici, ljudi koji su opasni po društvo. Mi smo uradili sve da našim policijskim službenicima osiguramo najbolje uslove za njihov rad, prvenstveno mislimo na primanja koja su najbolja u regionu. Posebno pažnju smo posvetili fer i transparentnom izboru novih policijskih službenika koji u četvrtak počinju s radom. Zbog ovakvih rizika nama je važno da imamo najhrabrije i najstručnije policajce. Pored ovih 195 koji počinju s radom, mi idemo s raspisivanjem konkursa za 30 mlađih inspektora i 250 policijskih službenika u činu policajac. I tu nećemo stati.

Građani su svjedoci divljanja vozača kroz grad, nepropisnog parkiranja ispred ugostiteljskih objekata i drugih bahatosti. Možemo li sada očekivati intenzivnije akcije policije protiv takvih osoba?

Mogu reći da smo proteklih mjeseci intenzivirali akcije i da smo imali 10.000 prekršajnih naloga više nego u istom period prošle godine. To je značajan rezultat u smislu represivnog rada policije. Ono što je potrebno da bi se rad policije dodatno intenzivirao i bio efikasan jeste da Prekršajno odjeljenje Općinskog suda počne odobravati oduzimanje vozila od bahatih vozača. To je pravi način, jer im tako oduzimamo oružje i tako treba razumjeti ovo pitanje.

Tražio sam od policijskog komesara da se uličnim trkačima objavi rat i u tom ratu da se koriste sredstva koja su nam na raspolaganju. Kada je nešto u našim rukama, kao Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira gdje smo predvidjeli drsko i bezobzrino ponašanje i kazne od 400 do 1.200 KM za one koji nepropisno parkiraju vozilo i otežavaju odvijanje saobraćaja, a to su ovi bahati vozači o kojima govorima. Smatram da se treba adekvatno i kazniti takva lica.

Jeste li zadovoljni radom tužilaštva i suda po ovim pitanjima?

Nijedna kazna za počinitelja ne može ublažiti bol za izgubljenim životom, ali naše su težnje da se isti maksimalno kazne za svoje užasne postupke. Uvijek tražim od policije da se maksimalno zadokumentuje ovakvo krivično djelo, objektivno postojanje krivičnog djela i odgovornost u smislu postojanje krivične odgovornosti počinitelja kako bi dokazano rezultiralo osuđujućom presudom sa što izraženijom kaznom. Takve presude i kazne su i generalna prevencija i poruka svim bahatim vozačima.

Naša saradnja s tužilaštvom je značajno uznapredovala što je za pohvalu. Postoje predmeti u kojima se tužilaštvo u prošlosti nije iskazalo i postoje kontradikcije, ali mi se okrećemo budućnosti i nadam se da ćemo moći zajedno djelovati protiv saobraćajne delinkvencije.

Kako se mogu spriječiti tragedije na cestama, a posebno da višestruki povratnici u činjenju teških prekršaja i dalje divljaju gradskim ulicama?

Pitanje sigurnosti u saobraćaju je aktuelno pitanje svih 365 dana u godini, kako u MUP-u, tako i u Upravi policije i konstantno radimo na poboljšanju stanja sigurnosti u saobraćaju. Ja sam prošle godine formirao radnu grupu koja je istražila problematiku stanja sigurnosti u Kantonu Sarajevo te kreirala smjernice za osnaživanja policije na boljoj sigurnosti. Na čelu grupe je imenovan Semir Šut, bivši komesar MUP-a ZDK i dokazani stručnjak u saobraćajnoj sigurnosti. Ove smjernice su već započele s primjenom v.d. komesara izvođenjem većeg broja policajaca na teren, a nadam se da ćemo imati i promjene u taktičkom-metodološkom smislu, ali i u smislu tehničko-logističkog dijela kao i dugoročnih mjera koje su predviđene smjernicama.

Slijedimo struku i stručno mišljenje jer je takav put najbolji put za ostvarenje najboljih rezultata. Imamo i ekspretni tim koji čine predstavnici Ministarstva saobraćaja, Direkcije za ceste i Ministarstva unutrašnjih poslova koji je zadužen za procjenu elaborata za postavljanje stacionarnih radara na određene lokacije. Nadam se da ćemo ovime smanjiti i broj nesreća.

Komentariši