BAJRAMI NEKADA

BAJRAMI NEKADA

U ranija doba u Bosni i Hercegovini je postojalo dosta bajramskih običaja koji su u većoj mjeri nestali i više se ne praktikuju tako je bilo i u našoj Rogatici.

Na dan Bajrama preporučene su izvjesne stvari, a koje doprinose obilježavanju posebnosti ovih dana kao praznika:
Okupati se prije odlaska na bajram-namaz, na Kurban-bajram jesti tek poslije namaza ili pojesti prvo nešto od kurbana, učenje tekbira na putu u džamiju i u njoj, oblačenje najljepše odjeće, mirisanje i ukrašavanje, odlazak u džamiju jednim putem, a povratak drugim, te posjetiti rodbinu i prijatelje.

Sve je počinjalo pucnjevima iz topa u rano jutro kada se išlo u džamiju na sabah-namaz, gdje bi se proučilo nešto iz Kur’ana i tako sačekao bajram-namaz. Nakon toga bi se džematlije čestitale Bjaram jedni drugima. Slatkiši i bombone su se dijelili po džamijama, u haremima ali i na ulici. To su uglavnom bile šečerlame, paklame, gurabije, halva.

Iz džamije bi se išlo kućama gdje bi se pristupalo propisnom klanju kurbana. isječeno meso kurbansko bi se djelili po komšiluku i rodbini a najviše su se radovala djeca koja su nosila te kurbane od kuće do kuće i za to bi dobijali bajramluk.

Poslije dijeljenja kurbana djeca bi se sakupila u grupu i išla od vrata do vrata u mahali da čestitaju Bajram. Negdje bi dobivali slatkiše negdje sitni novac, negdje kolače…

Najčešći bajramski ručak počinje supom ili čorbom, nakon čega slijedi varivo, poput čimbura, sarme, dolmi, bosanskog lonca… Slijedi pečeno meso s povrćem, pa pita…

Nekoliko dana prije Bajrama bi se sređivala i groblja i mezari a u dane Bajrama bi se posjetom mezarima i našim najmilijim koji su preselili učili ajeti iz Kurana i učila FATIHA.

Kada se išlo nekome ili kada vam je neko dolazio za Bajram, dijelili su se bajramluci.

Za djecu bi to bio novac (bajrambanka) ili slatkiši, a za odrasle razne vrsta odjevnih predmeta ili drugih poklona.
Puno se ispijalo kahve i šerbeta. Musafiri na vratima bi bili dočekani sa ružinom vodicom koja se sipala iz posebnih posuda đulbedana.

Nakon toga bi se u kući posluživale kakve sve ne đakonije, od baklava, ružica, hurmadžika, tulumbi, kadaifa do soka od đulbešećerke itd.

Pošto je uvriježeno mišljenje da će novo bajramsko odijelo, kao simbol čistog, lijepog, veselog donijeti uspjeh osobi koja ga nosi, s tim se dosta pažnje posvećivalo odjeći koja se nosi.

Uređivali su se i ukrašavale kuće, dvorišta, mahale, gradovi.
Uz muziku i dobro raspoloženje se sjedilo do kasno u noć. U većim mjestima je pucao i vatromet.

Komentariši