Obilježena godišnjica pada helikoptera

Polaganjem cvijeća na mezarju u haremu džamije Sinan-bega Sijerčića u Goraždu je obilježena 28. godišnjica pada helikoptera u kojem su, u noći između 21. i 22. augusta 1995. godine, poginuli visoki politički i vojni zvaničnici tadašnjeg Okruga Goražde.

Eksplozija helikoptera koji je iz Zenice letio za Goražde dogodila se na lokalitetu Vučja Brda, tri kilometra od Gornjih Bara u Prači.

Tom prilikom poginuli su Esad Ohranović, predsjednik Izvršnog odbora Okruga Goražde, Ismet Osmanović, predsjednik ratnog Predsjedništva općine Rogatica, Selver Sijerčić, načelnik tehničke službe 81. divizije Armije RBiH, Nermin Šenderović, oficir Generalštaba Armije BiH, Kemal Hrvo, pomoćnik komandanta za bezbjednost 802. lake brigade i Rasim Mašić, zamjenik komandira čete Vojne policije 81. divizije Armije BiH.

Esad Ohranović i Ismet Osmanović dobitnici su “Srebrnog štita”, dok su Selver Sijerčić, Nermin Šenderović, Kemal Hrvo i Rasim Mašić posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”.

Na mezarju, uz učenje fatihe i odavanje počasti poginulim okupili su se članovi porodica, predstavnici boračkih organizacije, prijatelji te delegacije grada i BPK Goražde, kao i federalni ministar za boračka pitanja Nedžad Lokmić.

Nemjerljiv je gubitak sa kojim se godinama suočavaju porodice poginulih u eksploziji helikoptera, kao i njihovi saborci svjesni činjenice da su u vrijeme pogibije ovi hrabri ljudi obavljali neke od najvažnijih zadaća za stanovnike Goražda.

Naime, helikopter u kojem su bili prevozio je i određene količine MTS-a, prijeko potrebnog opkoljenom Goraždu u tom vremenu. S druge strane uzrok eksplozije helikoptera do danas nije rasvijetljen.

Svakog 22. augusta u Goraždu obilježavaju i godišnjicu smrti heroja odbrane Sinana Žuge i saboraca na Osanici 1992.godine.

Udruženje “Sinan Žuga i saborci”,njeguje sjećanje na period kada su u ovom dijelu BIH hrabri branioci predvođeni komandirom Osaničke čete Žugom, ratne 1992.godine spriječili ulazak agresorskih jedinica u Goražde preko Foče kod mosta u Osanici. Most je bio ključni bedem odbrane Goražde, a Sinan Žuga tada 37-godišnjak tokom teških borbi posljednjom granatom je pogodio agresorski tenk. Potresan je i nevjerojatan podatak da je iz čete Sinana Žuge koja je brojala 140 boraca iz sastavu prvog bataljona Prve drinske brigade pod komandom Zaima Imamovića, na kraju rata svaki drugi čovjek je bio ranjen, a svaki treći poginuo. Živote je izgubilo 50 boraca.

Osanica je od maja 1992. bila pod konstantnim artiljerijskim i pješadijskim napadima, a branici ovih krajeva nikada nikada nisu dozvolili da neprijatelj zauzme ovaj dio BIH. Prema raspoloživoj dokumentaciji u agresorskoj ofanzivi jula 1992.godine u kojoj su učestvovali TG Foča pod komandom Marka Kovača i Druga romanijska pod komandom Radislava Krstića, Osanica, Ilovača i okolna mjesta bila su posebno tretirana i targetirana kao konačni cilj. Osanica se spominje i u ličnom dnevniku Ratka Mladića tokom referisanja na Jahorini, kao jako uporište ARBiH. Pominje se i u direktivama VRS.

Komentariši