Belmir Ahmespahić osvojio bronzu za BiH na SP u brazilskoj jiu-jitsi

Od 7. do 9. decembra 2023. održano je Svjetsko prvenstvo u brazilskoj jiu-jitsi u Las Vegasu, na kojem su se okupili najbolji svjetski borci, a ukupno je učestvovalo više od 4.000 takmičara raspoređenih po zvanju i težinskim kategorijama, boreći se za titulu svjetskog prvaka u NO-GI disciplini (borba bez kimona).

Na ovom prestižnom svjetskom takmičenju po prvi put su se našli i predstavnici Bosne i Hercegovine i ostvaren je historijski rezultat.

Odlazak na ovo takmičenje omogućen je zahvaljujući prijateljima kluba, sponzorima te ličnim sredstavima takmičara.

Našu zemlju su ponosno predstavljali članovi kluba Brotherhood iz Sarajeva Belmir Ahmespahić, Mahir Zuka i Aldin Halilović.

Belmir Ahmespahić je svoj historijski pohod na turniru počeo u subotu naveče u kategoriji ljubičasti pojas – 94kg. Nakon nekoliko impresivnih pobjeda u svojoj kategoriji, zaustavljen je u polufinalu, osvojivši tako bronzanu medalju.

Ovaj historijski podvig predstavlja najbolji rezultat svih vremena koji je postigao borac iz Bosne i Hercegovine, što je dostignuće koje nadmašuje čak i rezultate boraca iz regiona.

Osvojena bronzana medalja Belmira Ahmespahića, zajedno sa njegovim klubom BJJ Brotherhood iz Sarajeva, predstavlja ponos za našu zemlju i potvrdu ozbiljnog rada i posvećenosti ovog kolektiva. Njihovo prisustvo na Svjetskom prvenstvu u brazilskoj jiu-jitsi nije samo sportski uspjeh već i doprinos promociji i jačanju ugleda Bosne i Hercegovine u svijetu borilačkih vještina.

“Zahvaljujem se svojim prijateljima i poznanicima na velikoj podršci koja mi jako znači, svome matičnom klubu BJJ Brotherhood s kojima ispisujem historiju ovog sporta u našoj državi. Veliko hvala Općini Novo Sarajevo na čelu sa načelnikom Hasanom Tanovićem što su prepoznali moj kvalitet te me podržali pri odlasku na Svjetsko prvenstvo. Hvala i mojim sponzorima koji mi dosta olakšavaju u pripremama i trenažnom procesu”, rekao je Ahmespahić.

Iako su Aldin Halilović i Mahir Zuka, nažalost, izgubili borbe u prvom krugu takmičenja u nevjerojatno jakoj konkurenciji, možemo biti ponosni na njihov doprinos i historijsko učešće na ovom prestižnom turniru.

Inače, za one koji ne znaju, brazilska jiu-jitsa je borilačka vještina koja se razvila se u Brazilu sredinom 20. vijeka. Ova disciplina naglašava tehničku preciznost, fokusirajući se na taktički pristup borbi uz što manje primjene sile. Ono što brazilsku jiu-jitsu čini jedinstvenom jeste naglasak na borbi u parteru, gdje borci koriste bacanja, poluge i gušenja kako bi dominirali protivnikom.

Komentariši