Sada Makaš: Bosanska škola u Australiji ispratila 14 maturanata

U organizaciji Udruženja nastavnika bosanskog jezika Viktorije, u subotu u Melbourneu je održano matursko veče 18. generacije maturanata Bosanske škole.

Nastavnice koje su izvele 18. generaciju maturanata bosanskog jezika, Sada Makaš i Mineta Hadžiavdić, obratile su se svojim učenicima i zaželje im sve najbolje u budućem školovanju uz amanet da i dalje njeguju bosanski jezik kao dio svog identiteta, da ga prenose budućim generacijama i tako spriječe njegovo nestajanje na ovim prostorima.

Nakon zvaničnih obraćanja i čestitanja uslijedio je umjetnički dio programa koji su oblikovali umjetnici i muzičari iz Melbournea, nastavnici i učenici Bosanske škole, Lana Šapčanin, violonistica iz Melbournea, Hor “Sevdalinka” Učenici mlađih razreda oba centra Bosanske škole izveli su recital, Nastavnici su se, također, pokazali kao izvrsni recitatori. Bivši nastavnik iz Geelonga, Senad Makaš, vrlo impresivno je donio čuvenu pjesmu “Bosna” Nedžada Ibrišimovića.

Specijalni gosti umjetničkog dijela večeri bili su diva sevdaha u Australiji Jasna Dolić i njen “Sevdah ansamble” sa majstorima sevdalinke, sazlijom Kadirom Đulovićem i virtuozima na harmonici Jasminom Dolićem i Esmirom Zukančićem.

Vrhunac maturske večeri bila bila je dodjela diploma i poklona maturantima.

Uz muziku, pjesmu i ples, vođeni repertoarom muzičara Damira Zukanovića prisutni su se zabavljali do kasno u noć.

U atmosferi međusobnog poštovanja, zahvalnosti i radosti Bosanska škola u Viktoriji se još jednom pokazala kao most povezivanja kultura Australije i Bosne i Hercegovine.

Komentariši