Glavnom imamu MIZ Rogatica i njegovoj hanumi sretan odlazak na umru

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, i neka je salavat i selam na Njegovog miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, na njegovu časnu porodicu, ashabe i sve one koji ga slijede do dana Sudnjeg!

Umra ima za cilj posjetu K’abi radi obavljanja određenih obreda: zaogrtanje Ihrama, Tavaf, S’aj između Safe i Merve te brijanje glave ili skraćivanje kose.

Umra ima svoje utemeljenje u Kur’anu:

 وَأَتِمُّوا۟ ٱلْحَجَّ وَٱلْعُمْرَةَ لِلَّهِ

 „Hadž i umru radi Allaha izvršavajte“ (El-Bekare, 196.)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Od umre do umre Allah, dž.š., briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta.“ (Muttefekun alejhi)

Obavljanje umre je sunnet i veliki sevab. Umra se može obaviti tokom cijele godine, osim u sljedećim terminima: na dan Arefata, na dan Bajrama i u tri dana predviđena za bacanje kamenčića na Mini.

Umru je najbolje obaviti u ramazanu, zbog nagrade koja je u visini hadža nafile. Ibn Abbas, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednoj ensarijski rekao: “Kada nastupi ramazan, ti obavi umru, jer umra obavljena u ramazanu ravna je hadžu (po vrijednosti).“ (Buharija)

Imati priliku boraviti u Mekki i Medini je poseban detalj, posebno stanje, događaj i najljepši momenti, koje se pamte do kraja života.

Tu privilegiju će imati Glavni imam MIZ Rogatica hadži Amel ef. Kozlić i njegova hanuma koji ide na umru sutra ako Bog da 10.1.2024 godine.

Želimo im sretan i hairli put na najljepše putovanje. Masallah! Allah mubarek umra da im bude!

Komentariši