Na preliminarnoj rang listi za dodjelu stipendija studentima povratnicima u BiH za 2023/24 i studentica sa naše opštine

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar potpisao je u sjedištu Vlade Federacije BiH ugovore o dodjeli jednokratne novčane pomoći studentima, koja će, kako kaže, olakšati i doprinijeti boljim uvjetima njihovog školovanja.

– Ukupna vrijednost ugovora je 1.053.100 KM, a stipendije iznose od 1.100 do 1.200 KM. Kriterije javnog poziva Federalnog ministarstva ispunila su 933 studenta iz 66 općina i gradova u BiH – izjavio je Dizdar.

Naglasio je da se radi se o djeci iz različitih povratničkih sredina na području BiH. Najviše ih dolazi iz Stoca, Travnika, Bijeljina, Mostara, Doboja, Prijedora, Teslića, Zvornika, Srebrenice.

– Imamo tri puta veći odziv ove godine nego u prethodnom periodu kada je ovaj javni poziv obuhvatao samo studente iz RS-a. Sretni smo zbog toga i ovo je dio politika Vlade Federacije BiH, populacijskih politika gdje želimo u značajnijoj mjeri podržati naše mlade ljude – dodao je Dizdar.

Na dodjeljenoj pomoći studenti su izrazili zahvalnost resornom ministru, te istakli da će nastojati nakon studija pokrenuti vlastite biznise u sredinama odakle dolaze.

Komentariši