30. godišnjica masakra na Markalama: Pešto Sead – Nosio sam tog dana mrtve i ranjene

Pešto Sead: Nosio sam tog dana mrtve i ranjene

Prije 30 godina neko ko se lažno predstavljao da predstavlja cijeli jedan narod (da ne budem dosadan s četnicima a tepali su sebi da su baš to) je napadom na Markale ubio 68, a ranio 142 građana Sarajeva.

Nosio sam tog dana mrtve i ranjene. Bio mi je u rukama tijelo čovjeka kojeg je granata bukvalno prepolovila. Trup u mojim rukama a noge na podu. Nemojte samo o samogranatiranju. Ne o ovoj. Čuo sam je, osjetio je. I palo ih je milion za 4 godine.

Tog dana od minobacačke granate ispaljene sa srpskih položaja sa područja Mrkovića na pijaci Markale u masakru je stradalo 68 Sarajlija, a 142 teže i lakše ranjeno. Bio je to prvi od dva stravična masakra na Markalama u opkoljenom Sarajevu. Jezive slike sa ovog mjesta obišle su cijeli svijet. 

Peti februar obilježava se i kao Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu 1992-1995. godine. Međunarodni krivični sud za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije donio je presudu kojom se Stanislava Galića osuđuje na kaznu doživotnog zatvora zbog svih pet granatiranja za koja je bio i optužen, a među njima se našlo i granatiranje Markala. 

Obilježavanje godišnjice: Jezive slike su obišle svijet (FOTO) (VIDEO) Bio sam tu tog kobnog petog februara i nikad to neće izaći iz mene .Na slici sam u plavoj jakni iza kamiona sa leševima.

I znate šta. Ja ne bih o ratu ali “izbija” iz mene. Teško se zaboravlja a lako pamti tolika krv. Jebi ga rođaci… A da mrzim nikad i nikog. Pamtiti MORAM. I to nije sve. Godinu i pol dana kasnije na istom mjestu i na isti način ubijene su 43, a ranjene 84 osobe. Ljudi koje znam i volim a pripadaju “odabranom” narodu znaju da me ovo boli i da ne mogu tako lako zaboraviti.

Nekad moraš biti čovjek i jasno osuditi zločin(e) da bi se vratio u porodicu ljudskih bića.

autor Pešto Sead

Tog 5. februara 1994. godine, dana koji je zauvijek urezan u sjećanje Sarajlija, a posebno preživjelih u masakru, ubijeni su: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selima Kovač, lbro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Safer Musić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Sabit Rizvo, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić.

Komentariši