Obilježena 30. godišnjica pogibije Ferida Dizdarevića i saboraca

Obilježena 30. godišnjica pogibije Ferida Dizdarevića i saboraca: Dan bola i ponosa

Oni su poginuli u blizini sela Kusjevrani kod Čajniča, u pokušaju da iz minskog polja izvuku tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića

Posjetom mezarjima Kolijevke i Glamoč učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća kraj nišana heroja, u Goraždu je obilježena 30. godišnjica pogibije načelnika Štaba i osam pripadnika izviđačko–diverzantske čete 43. drinske udarne brigade ARBiH iz Goražda – Ferida Dizdarevića, Murisa Džananovića, Amira Pašića, Sabahudina Terovića, Salema Omerovića, Nijaza Karovića i Bajre Kostića.

Oni su 10. februara 1994. poginuli u blizini sela Kusjevrani kod Čajniča, u pokušaju da iz minskog polja izvuku tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića, koji su noć ranije poginuli u akciji izviđanja agresorskih artiljerijskih položaja.

februar ostaje upisan kao jedan od najtežih dana u historiji 43. DUB, ali istovremeno i datum koji svjedoči herojstvu, spremnosti i požrtvovanosti boraca koji su jedan za drugog i živote bili spremni dati. Iako na dužnosti načelnika štaba brigade, nakon vijesti o pogibiji dvojice saboraca, naredio je jedan od najhumanijih vojničkih zadataka – izvlačenje njihovih tijela oko 15 kilometara duboko u neprijateljskoj teritoriji. Drama u kombiniranom minskom polju trajala je satima, a u akciji izvlačenja poginulih i povrijeđenih kroz duboki snijeg ranjeno je 17 boraca.

Ferid Dizdarević posthumno je unaprijeđen u čin pukovnika Armije RBiH, te mu je dodijeljeno najviše ratno odlikovanje “Zlatni ljiljan”. Posthumno su odlikovani i njegovi saborci Muris Džananović, Vejsil Hasović I Amir Pašić.

Komentariši