VAKUFNAMA HUSEIN BEGA ARNAUTOVIĆA SINA SPAHIJE ILIJASA ARNAUTA

VAKUFNAMA HUSEIN BEGA ARNAUTOVIĆA SINA SPAHIJE ILIJASA ARNAUTA

OVO JE VAKUFNAMA,IZ 1558. GODINE, HUSEIN BEGA ARNAUTOVIĆA SINA ILIJASOVA(ZATO U VAKUFNAMI PIŠE:HUSEIN BEG ILJASIĆ) KOJI JE VAKIF ARNAUDIJE

OTAC HUSEIN BEGA-ILIJAS

MAJKA -HAFZA

ŽENA-HATIDŽA

KĆER-AIŠA

SESTRA-MIHRA

ŠURJAK-ORUČAGA

PUNAC-SINAN VOJVODA

Prostranu džamiju i do nje mekteb napravio je Huseinbeg Arnautović nešto prije 1558 kako to čitamo u njegovoj zakladnici, napisanoj 5. redžeba 965 (23. aprila 1558). Isti je dobrotvor napravio i jedan mekteb kraj svoje kude u selu Vrhbarju). Za uzdržavanje ovih zadužbina ostavio je u Rogatici lijep nepokretni imetak i 76.430 srebrenih akči u gotovu. Jedan dio nekretnina je kupio i uvakufio, a neke je u tu svrhu sagradio. Tako je sagradio banju nedaleko džamije, veliki han i pred njim deset dućana, tabhanu, tri mlina na Rakitnici, dva bostana, jedno gradilište i komad zemlje uz mlinove.

Danas nema ni banje ni hana, ali njegov vakuf ima 21 objekat u Rogatici i po imovini stoji na prvom mjestu. Gotovina je također propala, premda je plemeniti vakif bio odredio, da se pozajmljuje samo građanima ovog mjesta uz dobre jamce. Iz zakladnice saznajemo, da je Huseinbegovu ocu bilo ime Ilijas, a majci Hafza, i da je oboje umrlo prije 1558. Žena Huseinbegova zvala se Hatidža. I njeni roditelji Sinanbeg i Fatima bijahu također mrtvi kad je pisana ova zakladnica, prema kojoj je i ona ostavila u dobrotvorne svrhe 15.016 srebrenih akči. I, njegova sestra Mihra hanuma zapisala je 3.000 srebrenih akči. Njen(Hatidže) je brat bio Oručaga. Huseinbeg je imao kćerku Aišu (umrla prije 1558); Tradicija zna, da se Huseinbeg nakon ovog uvakufljenja povukao na svoje imanje u Vrhbarju i tamo umro. Njegova je džamija danas trošna i ne popravi li se čim prije, bojati se je, da se ne sruši.

Nur Tarik

Komentariši