Tri kuce na mom brijegu u Rogatici

Slika me obradova.Tri kuce na mom brijegu u Rogatici iznad groblja Sehovina, odnosno iznad danasnje Tvornice precistaca.To su bile kuce Detlica .One su porusene u toku prvog svjetskog rata.

Potom su obnovljene.Od tih Detlica moj djed Alija Krajina je ozenio Devlu Detlic.
Jedan od Detlica je zaprodavao kucu, a to na kraju treca kuca u pravcu sjevera.Tako su se nasljednici od rahmetli Alije Krajina nastanili na Brijegu i dan danas ( 2024 g.) je ta imovina na mom imenu kao vlasniku (Mehmedalija Krajina).
Posle prvog svjetskog rata kuce su ponovo sagradjene i postojale do 5/9/1941.godine da bi ih cetnici te veceri zapalili poslije ubistva mog djeda (zaklan).
Posle zavrsetka drugog svjetskog rata ponovo su sagradjene , od prve je na podrumu pokrivena stala.Druga je ostala prizemna kuca u kojoj st stanovali potomci Detlica Nazija udata Causevic, udovica, brat Abed sa zenom Fatimom rodj.Djezo i njihov polubrat Ibrahim Detlic,nezenjen. Moj otac je postepeno gradio kucu sa majkom mojom nemom Devlom.Od podruma,pa podigao sprat sa dvije sobe,da bi 1962.g.
jos dogradio dvoje sobe na spratu.1974. godine napravili smo novu kucu u kojoj smo zivili da maja 1992.g.kada smo pod
prietnjom smrti od strane Rogatickih Srba napustili svoje imanje na koje se nismo vratili zbog rata i politickih prilika. I u ratu 92- 95 godina porusene su stare kuce dok je ostala kuca zavrsena 1974.godine mada totalno devstirana.
Ovo je slikano oko katolicke crkve u Rogatici koju su sagradili vojnici. To su Barake a dobile ime po Vojnom logoru Austro-Ugarske i barakama u kojim su boravili.

PIŠE:Mehmedalija Krajina

Fotografija nastala 19. marta 1915. godine.

Komentariši